Aktuális

Csütörtöktől retteghetnek a szúnyogok

Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program – közölte a Katasztrófavédelem. A szúnyogirtás a különösen fertőzött Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik meg.

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-jétől Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek – írja a Katasztrófavédelem az oldalán.

A vérszívók elleni védekezést légi és földi módszerek együttes bevetésével kezdik, és a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is megkezdik. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek majd légi védekezést.

A központi szúnyogirtást a katasztrófavédelem irányítja, ennek aktuális ütemterve keddtől folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Emellett azonban az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatainak, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

Ne csak a szúnyogokra, a méhekre is gondoljunk!

Mivel a szúnyogirtószerek veszélyesek a méhekre is, így a katasztrófavédelem mindig előre értesíti majd a méhészeket is hogy hol és mikor zajlik éppen szúnyogirtás. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik, a katasztrófavédelem szerint így a leghatékonyabb a munka és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre.

A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top