Aktuális

Hihetetlen pénzeket ölnek az összegraffitizett vonatok tisztításába

A HÉV-szerelvények graffitiktől való megtisztítása évente több mint 700 millió forintba kerül, egyetlen vonatszerelvény védőlakkal történő bevonása pedig egy-másfél millió forintos kiadást jelent, a takarítás ráadásul jelentős emberi erőforrást igényel – közölte a MÁV-csoport.

A közlemény szerint az elmúlt fél évben nőtt a szerelvényeket érintő graffitis rongálások száma, ezek miatt a HÉV és a MÁV-Start mintegy két tucat rendőrségi feljelentést tett.

Az utóbbi hónapokban a HÉV-nél naponta átlagosan 8 négyzetméter külső és 11 négyzetméter belső felületet firkálnak össze. A szerelvények belső burkolati elemeit és a karosszériát különböző eszközökkel, egyre maróbb szerekkel rongálják, a festékek és vegyszerek ráadásul beivódnak a burkolatba, és nem távolíthatók el maradéktalanul. Ebben az esetben cserélni kell a burkolati elemet, ami a járművek jelentős megbontásával jár. A belső burkolati elemek és paravánfalak cseréjének becsült költsége évente 130 millió forint.

Az ablakok esetében – általában négy hét alatt lesz karcos egy szerelvény szinte teljes üvegfelülete – a karcmentesítés éves költsége 600 millió forint – áll a közleményben.

Most naponta átlagosan 14 négyzetméternyi külső és 37 négyzetméternyi belső felületet fújnak le. Tavaly  összesen 2750 négyzetméternyi külső és 13 300 négyzetméternyi beltéri graffitit kellett eltávolítani a vonatokról. A szennyeződések eltávolítása és a járművek védőlakkal történő bevonása típustól függően 1-1,5 millió forintba kerül, és jelentős emberi erőforrást igényel. A védőbevonatok megfelelő védelmet biztosítanak a graffitik akár nyom nélküli eltávolításához – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a graffitisek nemcsak barátságtalanabbá teszik az utasok számára a vasúti környezetet, hanem rongálás vétségét vagy bűntettét is elkövetik, ami szabadságvesztést és kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. A MÁV-csoport azt kérte, hogy aki graffitizőket, rongálókat lát, az haladéktalanul jelezze ezt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top