Aktuális

Facebookon kért segítséget a sürgősségin magára hagyott szakorvosjelölt

Egy zárt Facebook-csoportban kért segítséget a napokban a soproni sürgősségi osztályra beosztott rezidens urológus orvosjelölt, mert szakképzett felügyelet és segítség nélküli éjszakai ügyeletre osztották be.

A 168 óra hozta le annak a rezidens orvosnak a segélykérő üzenetét, aki urológus szakorvosjelöltként egyedül, szakmai felügyelet nélkül teljesít éjszakai ügyeletet a soproni kórház sürgősségi osztályán. A fiatal lány nincs egyedül történetével, a rezidensek sorra kerülnek ilyen helyzetbe.

“A segítségeteket szeretném kérni. Urológus szakorvosjelölt vagyok, írásbeli szakvizsga után és szóbeli előtt. A kórházunk sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani. De itt még mindig nincs vége…

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm” – szól az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban közzétett levél.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint a sürgősségi osztályok orvoshiányát próbálják rezidensekkel feltölteni, ezzel hátráltatva a választott szakmájukban a fejlődést, és nem utolsó sorban ezzel veszélyeztetik a betegbiztonságot és a rezidens karrierjét, mert ha baj van, senki nem áll ki mellette.

Az egyik kórházban egy neurológus és egy reumatológus egyszerűen megtagadta az utasítást, amikor le akarták küldeni őket a sürgősségire ügyelni. Az eset hatalmas botrányhoz vezetett. Egy másik intézmény reumatológusa most a bírságon felel azért, mert nem tagadta meg a felkérést, viszont a kompetenciáját meghaladó ellátás tragédiába torkollott. A bíró pedig csak azt kérdezte: miért vállalta, ha tudta, hogy nem az ő területe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top