Aktuális

Ezért van egyre több tornádó Magyarországon

Míg tavaly összesen két tornádót észleltek az országban, 2017-ben csak májusban láttak hatot, a meteorológusok szerint gigászi tornádóktól nem kell tartanunk.

Idén májusban már legalább hat tornádó alakult ki az országban, míg 2016-ban csupán kettőről számoltak be a meteorológusok. Bár ezek a forgószelek is képesek fákat kicsavarni, sosem lesz akkora erejük, mint a hírhedt tornádóknak az Egyesült Államokban.

Dunaújváros – 2017.05.23.

Fontos leszögezni, hogy ezek a tornádók nem olyanok, mint amilyeneket a katasztrófafilmekben láthatunk. Valószínűleg a nyár folyamán még jó néhány kialakul, de aggodalomra nincsen ok – mondta a Borsnak Varga Sándor, az Időkép meteorológusa.

Székesfehérvár – 2017.05.15.

Ez azért van, mert a hazai tornádók rövid élettartamúak, és csak kis területet érintenek. Hazánk legerősebb tornádója Mezőkövesden alakult ki hét évvel ezelőtt, ereje az ötös skálán hármas erősségű volt.

A tornádó két fajtája

Két típust különböztethetünk meg, ha tornádóról van szó. A mezociklonális tornádó szupercellás zivatarokból alakul ki, míg a nem mezociklonális tornádókat gyengébb zivatarfelhők keltik életre. Hazánkra ez utóbbi típus a jellemzőbb.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top