Aktuális

Ez történt a pápa és Donald Trump között a Vatikánban – képek

Találkozott külföldi körútja során Donald Trump Ferenc pápával. A Vatikánban egy félórás magánbeszélgetést folytattak, majd a hagyományoknak megfelelően a két vezető megajándékozta egymást. Ferenc pápa a klímaváltozásról szóló körlevelét nyújtotta át a köztudottan a témában szkeptikus amerikai elnöknek.

Találkozásukkor az amerikai elnök állítólag azt mondta: nagy megtiszteltetés a számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel, mire a pápa viszont csak annyit felelt, hogy “Isten hozta!”

A közös fotózás után az elnök és Ferenc pápa elvonultak a magánbeszélgetésükre, mely az elnöki találkozókra előírt húszperces vatikáni protokollidőnél hosszabb volt, mintegy harminc percesre sikerült. 

Ez történt pápa és Donald Trump között a Vatikánban – képek

Ezt követően az egyházfőnek bemutatták a kíséret tagjait is, egy újabb fénykép készült, amelyen már Donald Trump felesége, Melania, a lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner is szerepelt. A first lady és az elnök lánya – ellentétben a szaúd-arábiai látogatásukkal – ezúttal a hagyományoknak megfelelően öltözködtek: az elvárásokhoz méltón fekete ruhában és fejkendőben járultak a pápa elé. Annyira kényesen ügyeltek a részletekre, hogy ráadásul olasz tervezők ruháját viselték, mindkettejükön egy-egy Dolce & Gabbana-ruha volt.

Ez történt pápa és Donald Trump között a Vatikánban – képek

Ferenc pápa ajándékba adta az amerikai elnöknek az első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt, újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált is – közölte a Vatikán. Ezek az ajándékok bizonyos fokig Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, és éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és kampányígéreteivel, különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatban. 

Ez történt a pápa és Donald Trump között a Vatikánban – képek

Trump ajándéka egy nagy kék dobozban volt. Az elnök azt mondta a néhai amerikai fekete polgárjogi harcosra utalva: “Könyvek Martin Luther Kingtől. Úgy gondolom, tetszeni fognak önnek, remélem.” Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége. 

Állítólag Ferenc pápa nagyon figyelmesen fogadta a szlovén származású Melania Trumpot, akinek elmondta, hogy mennyire kedvel egy bizonyos szlovén édességet, a poticát. 

Ez történt a pápa és Donald Trump között a Vatikánban – képek

A vatikáni közlemény szerint a felek “békés együttműködést” szorgalmaztak az amerikai állam és a katolikus egyház között a lakosság érdekében az egészségügy, az oktatás és a migránsok ellátása terén is. A megbeszéléseken az aktuális nemzetközi politikai témákat is érintették, a béke ösztönzését, a politikai tárgyalás és a vallásközi párbeszéd eszközeit említve. Kiemelt téma volt a közel-keleti helyzet, valamint a keresztény közösségek védelme. 

Melania Trump ezt követően egy római gyermekkórházat keresett fel, amelyet a Vatikán működtet, Ivanka Trump pedig a Szent Egyed közösség római székhelyén az emberkereskedelemről rendezett konferencián vett részt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top