Aktuális

Manchesteri terrortámadás: összefogott a közösségi média az áldozatokért

Hétfő éjjel 22-en meghaltak és legalább 59-en megsebesültek, mikor Ariana Grande koncertje után pokolgép robbant a Manchester Arena rendezvényközpontban. A hatalmas káoszban jószívű ismeretlenek siettek a támadás áldozatainak segítségére.

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantott Ariana Grande tinibálvány telt házas koncertjének végén Manchesterben. A bomba a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében robbant fel, és hatalmas pánikot váltott ki az épp távozni készülő tömegből. A rendezvényen nagyon sok volt a fiatal, köztük a gyerek is. A robbanásban 22-en haltak meg, 59-en pedig megsebesültek.

A detonáció után a rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre; és megkezdték az aréna, valamint a közelben lévő Victoria Station evakuálását is. Mivel a tömeg- és vonatközlekedést a hatóságok leállították, több ezer rémült rajongó maradt fedél nélkül Manchester utcáin.

#RoomForManchester

Szerencsére a jó szívű manchesteri lakosok, a helyi üzlet- és hoteltulajdonosok azonnal közbeléptek és a #RoomForManchester hashtag segítségével biztonságos szálláshoz juttatták azokat, akik a megbénult közlekedés miatt nem tudtak hazatérni.

Abban, hogy a felajánlott szobák, ágyak, kanapék, teák, ölelések minél több emberhez eljuthassanak, nagy szerepe volt a Manchester Evening News című helyi lapnak, ami 453 ezer követővel rendelkező Twitter-oldalán osztotta meg a következő felhívást:

“Ha a városban rekedtél, vagy segítenél valakinek, jelezd nekünk, és összekapcsolunk benneteket.” A posztra több mint ezren válaszoltak: volt, aki az üres vendégszobáját ajánlotta fel, mások a biztonságos szállás címét, telefonszámát osztották meg, és olyan is akadt, aki meleg teát, ételt, telefontöltőt és ölelést ajánlott fel a terrortámadás áldozatainak.

Terrortámadás Manchesterben: összefogott a közösségi média az áldozatokért

 

 

Egyesítették a családokat

A közösségi média azonban nemcsak abban nyújtott nélkülözhetetlen segítséget, hogy az utcán rekedt, pánikba esett embereknek biztonságos szállást találjon: a Twitter nagy segítség volt abban is, hogy a káoszban szétszakadt családokat újra egyesítse. Szülőket gyermekükkel, barátot a barátnővel és osztálytársakat is.

Terrortámadás Manchesterben: összefogott a közösségi média az áldozatokért

Paula Robinson, egy manchesteri szállodatulajdonos például több mint 50 magára maradt, síró gyereket fogadott be szállodájába, hogy aztán időt és energiát nem sajnálva, a Facebookon egyesével értesítse mindegyikük családját arról, hogy szerettük biztonságban van.

 

Olvass még többet a manchesteri terrortámadásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top