Aktuális

Új törvény: megcsonkítják a rókákat a vadászok

A vadászati törvény változása magával hozta azt is, hogy most már elég csak megcsonkítaniuk az elejtett kártékony vadakat a vadászoknak, majd az elejtési jegyeket a tájegységi fővadász elé vinniük, bizonyítva a gyérítés tényét.

Múlt héten módosította a kormány a vadászati törvény végrehajtási rendeletét úgy, hogy mostantól a vadászoknak a kártékony vadak gyérítésének bizonyítékaként egy-két levágott testrészt kell bemutatniuk a tájegységi fővadásznak: emlősöknél ez egy pár fület, madaraknál pedig egy pár lábat jelent.

Egy kártékony róka - forrás: pixabax.com
Egy kártékony róka – forrás: pixabax.com

A vadászati törvény szerint kártékony vadnak számít a róka, az aranysakál, a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó is. Évente ezekből az állatokból fajonként több tízezer példányt kell elejteniük a vadászoknak, attól függően, hogy az előző öt évben miként változott a populáció.

Az Index gyűjtése szerint az elmúlt években több mint hetvenezer rókát, háromezernél is több aranysakált, majdnem 24 ezer dolmányos varjút, közel negyvenezer szarkát és tizenhatezernél is több szajkót pusztítottak el a vadászok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top