Aktuális

Idén már öten haltak meg a Mount Everesten

Az idei szezonban már biztosan öt ember nem élte túl a Mount Everesten uralkodó viszontagságos körülményeket. Ebből egy hegymászót hivatalosan eltűntként tartanak számon, de nagyon nagy valószínűséggel már ő sincs életben.

Egy amerikai, egy ausztrál és egy szlovák alpinista vesztette életét vasárnap a világ legmagasabb hegyén, míg egy indiai hegymászó eltűnt. Ueli Steck világhírű svájci alpinista még a múlt hónapban, edzés közben veszett oda egy balesetben. Az elmúlt hétvége áldozatai között van Vladimir Strba 48 éves szlovák hegymászó is, aki a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap. A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli serpák segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni.

Az 54 éves ausztrál hegymászón, a tibeti oldalon mászó Francesco Enrico Marchettin a csúcs közelében, 8300 méteren tört ki magassági betegség, és állapota rohamosan romlani kezdett. Elindult lefelé, 8000 méteres magasságban azonban elhunyt. Ahogyan a vasárnapi nap áldozata, az 50 éves alabamai orvos, Roland Yearwood is. Őt a Mount Everest teraszaként ismert helyen, 8400 méteres magasságában találták holtan. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Egy 26 éves indiai mászó is vélhetően életét vesztette a hegyen: Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, noha az őt kísérő nepáli serpa elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A keresésére indultak, de mindeddig nem találták meg.

Idén rengeteg hegymászó érkezik

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot. A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 mászó lelte halálát és 61 sérült meg az alaptáborban egy lavina miatt, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető (serpa) halálát okozta.

Az idei szezonban eddig 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról. Tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet nepáli és további mintegy 200 tibeti oldalról, a kihívás akkor öt ember életét követelte.

A családanya, aki kétszer is megmászta a csúcsot

A tragédiák mellett több különleges csúcsteljesítmény, egyéni rekord is született az idei, a hónap végéig tartó szezonban.

Egy indiai nő azzal állított fel új rekordot, hogy egy héten belül kétszer mászta meg a Mount Everest csúcsát, elsőként május 16-án, majd május 21-én. Ansu Dzsamszenpa 37 éves, kétgyermekes családanya a dalai láma áldásával indult a világ legmagasabb pontjára. Az eddigi hasonló, a Guinness által is hitelesített rekordot Cshurim Sherpa tartotta, aki 2012-ben első nőként mászta meg egy szezonban kétszer a Csomolungmaként is ismert hegyet.

Egy másik nepáli hegymászónő, Lhakpa Sherpa saját korábbi rekordját javította meg azzal, hogy nyolcadszor mászta meg a csúcsot, többször, mint bármely más nő.

Egy osztrák masszőr is feljutott a csúcsra, második vak emberként a világon. Andy Holzer 40 éves extrémsportoló, aki vakon született, két társával mínusz 26 fokban érte el a legmagasabb pontot. Bár az amerikai Erik Weihenmayer után ő csak a második vak meghódítója a Mount Everestnek, ő az első vak, aki az északi falon kapaszkodott fel. Holzer ezzel megmászta mind a hét kontinens legmagasabb pontját.

A dél-koreai Kim Hong Bin – aki kezének összes ujját elveszítette fagyási sérülés következtében Észak-Amerika legmagasabb hegye, az alaszkai Mount McKinley 1991-es megmászása közben – a Himalája negyedik legmagasabb csúcsára, a Lhoce-hegyre kapaszkodott fel a hét végén. Az “ujjatlan” Kim, aki már korábban megmászta mind a hét földrész legmagasabb hegyét, immár a Himalájának mind a 14, 8000 méteresnél magasabb csúcsát is meghódította.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top