Aktuális

Nem akarják a vendéglátósok a kötelező borravalót

A szakszervezet támogatja, a balatoni vendéglősök ugyanakkor tiltakoznak a kötelezően bevezetendő borravaló ellen.

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet támogatja, míg a balatoni vendéglátósok ellenzik a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatát. A szövetség szerint a kötelező borravalóból származó többletbevétellel itthon lehetne tartani a külföldön munkát vállaló pincéreket.

A Magyar Nemzetnek Várnai Zsuzsa, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke azt mondta, mindenképpen támogatják a javaslatot, mert az garantált bevételt jelentene a dolgozóknak, míg a borravalót a tulajdonos az esetek 50 százalékában elveszi tőlük, vagy csak egy részét adja csak vissza.

A Népszava balatoni vendéglátósokat szólaltatott meg, akik csöppet sem támogatják a javaslatot. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos szerint a kötelező szervizdíj nem más, mint egyszeri kötelező áremelés. A szakember szerint az áfacsökkentés nyújthatna megoldást a problémára.

A vendéglátás áfáját január 1-jétől csökkentették 27 százalékról 18 százalékra, elvileg jövőre 5 százalékra mérséklődhet.

Ellenzik a kötelező borravaló bevezetését a balatoni vendéglátósok
Ellenzik a kötelező borravaló bevezetését a balatoni vendéglátósok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top