Aktuális

Igyunk bubis ásványvizet, vagy sem?

Brit tudósok szerint igenis van különbség az ásványvizek két típusa között: nem mindegy ugyanis, hogy szénsavas vagy szénsavmentes vizet iszunk. A vizsgálatok során azt állapították meg a szakemberek, hogy a szénsavas víztől éhesebbek leszünk.

Örök vita a két ásványvíztípus fogyasztói között, hogy melyik víz a jobb, melyik az egészségesebb. Valahogy ez olyan kőbe vésett dolog, az emberek egy része a mentes vizet szereti, egy másik része pedig a szénsavasra esküszik. Ja, és persze vannak olyanok is, akik ezeknek az ízesített verzióját isszák. Tam Fry szerint az, aki mentes vizet iszik, sokkal kevesebb ételt fogyaszt, mint a buborékos vizet fogyasztó társai. A brit kutató azt is hozzátette, hogy mivel vízről van szó, az emberek nem is figyelnek fel annak a szervezetre gyakorolt hatására.

Megkérdeztük a magyar szakembert, igaz-e.

Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára szerint ennek az állításnak nincs igazságalapja. Azt mondja, hogy a szénsavas ásványvízben valóban van szénsav, de annyira minimális mennyiségben, hogy az nem befolyásolhatja az emberi szervezet működését.

“Az enyhe sav csak annyit jelent, hogy esetleg jobban oltja a szomjúságot, de biztosan nem befolyásolja azt, hogy mennyit eszik az ember. Hogy ki melyik ásványvíztípust issza, az pusztán ízlés dolga. Mindkét fajta víz egyformán jó, mert nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki ásványvizet palackozhasson. Sőt, a drágább és az olcsóbb vizek között sincs minőségbeli különbség, esetleg csomagolásában és ásványianyag-tartalmában lehet eltérés. A Magyarországon forgalmazott ásványvizek nagyon szigorú mikrobiológiai előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, és semmilyen konzerválószert nem tartalmazhatnak. Nagyon egyszerűen azt lehet mondani, hogy olyan formában kell palackozni, ahogyan a természet megalkotta. Bár vízről van szó, azt is el kell mondanom, hogy azért a vizek ízében van különbség. Kinek melyik ízlik, azt fogja vásárolni” – mondta el az NLCafénak Bikfalvi Istvánné.

Te melyiket szereted?

Igyunk bubis ásványvizet vagy sem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top