Aktuális

Kihalhatnak a világ legcukibb deflinjei

Már csak harminc példány él a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlőséből, a kaliforniai disznódelfinből. A WWF világméretű kampányt indít a kihalás küszöbére sodródott cetfajért.

A Kihalás szélére került a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin – figyelmeztet a jelentésében a WWF. A mexikói öbölben élő cuki cetféléből ma már csupán 30 vagy annál is kevesebb egyed létezik, ezért a szervezet világméretű összefogást sürget a faj megmentése végett.

forrás: WWF
Cuki kaliforniai disznódelfin, még életben – forrás: Greenpeace / Marcelo Otero

A világ legkisebb delfinjeire a legnagyobb fenyegetést a kopoltyúhálók használata jelenti, ami egy egyenes vonalban kifeszített hálótípus. Használatát már két éve betiltották Mexikóban, de a helyi halászok többsége immár illegálisan továbbra is használja. A tengeri pandáknak is becézett kis delfinek beleakadnak a hálókba és megfulladnak. A kopoltyúhálós halászat 2011 és 2016 között a disznódelfin-populáció 90 százalékos csökkenéséhez vezetett.

forrás: WWF
Kaliforniai disznódelfin teteme a halászhálóban – forrás: Flip Nicklin / Minden Pictures

A faj megmentéséért az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is kiállt – aki az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja –, ő közösségi oldalain buzdítja arra az embereket, hogy a WWF oldalán keresztül kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.

A mexikói elnöknek szóló petíciót most te is aláírhatod!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top