Zsarolóvírus miatt adott ki riasztást a Kormányzati Eseménykezelő Központ

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Megbénítja a számítógépek működését az a zsarolóvírus, amely már csaknem száz országban jelen van. Magyarországra is elért.
Írta: | 2017. 05. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Zsarolóvírusra figyelmeztet a Kormányzati Eseménykezelő Központ. A Wannacry nevű kártevő kapcsán rövid időn belül, csaknem száz ország érintettségéről jelentek meg hírek, érintett Spanyolország, Nagy-Britannia, Ukrajna, Oroszország, India és Kína is.

Az elemzések szerint a WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

A Microsoft a márciusi javítócsomagjai kiadásakor az érintett sérülékenységeket már javította, frissült az XP-n, a 2003-on és a 2008-on kívül a 7-es, a 8-as és a 10-es szériájú Windows is, a javítás automatikus frissítésen keresztül elérhető.

A hvg.hu azt írta, Magyarországra is elért a vírus, a Telenor érintett az ügyben. A telekommunikációs cég a hírportálnak megerősítette az értesüléseket.

A péntek délután indult kibertámadás-sorozat világszerte okoz problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. A zárolást a program akkor oldja fel, ha Bitcoinban fizet érte a gép felhasználója. Ennek összege híradások szerint 300, de akár 600 dollárnyi Bitcoin is lehet.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus