Aktuális

Az orvosi karon azt sugalmazzák, hogy a homoszexualitás kezelhető

Már megint valami, amit látunk, de nem hiszünk el.

Igen, 2017 van. Igen, Európa közepén vagyunk. És igen, a magyar orvosképzésben van, aki azt gondolja a homoszexualitásról, hogy kezelendő, kezelhető, sőt, tán még azt is, hogy a kezelés kívánatos kifutása a heteroszexuális identitás kialakulása.

Neves egyetemünk Általános Orvostudományi Karán a következő pont szerepel a végzős hallgatók pszchiátriavizsgájára felkészítő anyagban:

Vicc: az orvosi karon azt tanítják, hogy a homoszexualitás gyógyítható

Kicsit bonyolult a fogalmazásmód, úgyhogy segítünk a fordítással: 

Mi mondható el azon meleg férfiak kilátásairól, akik kezelésért fordulnak pszichiáterhez?

  • a. ha vannak hetero álmaik, az jó jel
  • b. a kezelés kimenetele szempontjából mindegy, hogy hány évesen fordulnak pszichiáterhez
  • c. a kezelés eredménye nem függ attól, hogy milyen élményeket szereztek nőkkel kiskorukban
  • stb.

 

És a helyes megoldás a kérdező szerint: “A hetero tevékenységet tartalmazó álmok kedvezőbb prognózisra utalnak.” Vagyis: ha az illető álmodik nőkkel, akkor van remény. És a végkövetkeztetés: az adott férfinak gondot okoz a homoszexualitása (ego-dyston, vagyis énidegen a tünete), hiszen ezért fordult orvoshoz. A szexfantáziái mutatják, hogy valójában hetero szeretne lenni, és ez “a kezelés céljával egybecseng”. Csak reméljük, hogy csupán a megfogalmazás a félreérthető, és a pszichiátriai kezelés célja nem az, hogy a meleg fiúból rendes heterót varázsoljon.

Most kezdjünk idecitálni tudományos bizonyítékokat arról, hogy a homoszexualitás nem betegség? Nem “gyógyítható”, sőt nem is gyógyítandó? Nem fogunk. Valamint nem érvelünk amellett sem, hogy az ég kék, a fű meg zöld. Nem 2017-ben, de már tíz évvel ezelőtt sem tettük volna. Érdekes, hogy épp olyanoknak kellene ezt elmagyaráznunk, akiknek a legjobban kellene tudniuk, akik ismerik (?), sőt tanítják az elme működését. Így bár ne tennék!

A pszichiáternek egyetlen dolga lehet a homoszexualitással: foglalkozni a megküzdéssel abban az esetben, ha a páciensnek az bizonytalanságot, ambivalenciát, identitásproblémát vagy életvitelében, lelkiségében, mentális egészsége tekintetében bármilyen gondot okoz. Vagyis csupa olyasmit, amiért épp az ilyen, a kérdésben elrejtett felfogások, tévhitek a felelősek.

Kívánjuk tehát a frissen végzett, egészségesen gondolkodó pszichiátereknek, hogy miután  teljes meghasonulással beikszeltek egy rossz választ a jó érdemjegyért, praxisuk során sikerrel hozzák helyre, amit ezek szerint egyes idősebb kollégáik (és a hozzájuk hasonló gondolkodásúak) elrontottak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top