Aktuális

Érettségi 2017: Ezek a matekérettségi megoldásai

Itt vannak a 2017-es matekérettségi nem hivatalos megoldásai, egy szaktanár töltötte ki. Az eddig nyilatkozó szakemberek szerint a matekvizsga idén átlagos nehézségű volt.

A középszintű matekérettségi első részében rövid feladatokat kellett megoldani, ezek általában alappéldákból állnak minden évben. Itt ugyanazok a témakörök szerepeltek, mint az előző években: vannak logikai feladatok, logaritmus, gráf, sorozat és valószínűségszámítás. A középszinten érettségizőknek ezekből leginkább a valószínűségszámítás és a koszinusztétel okozhatott nehézséget. A középszintű matekérettségi első része 10-12 feladatból állt, ezek megoldására a diákoknak 45 percük volt. A diákok ez után kapták meg az érettségi második részét.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A középszintű matekérettségi második része két feladatcsoportból állt: a II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmazott, ezek több részkérdésből álltak. A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmazott, ezek közül a vizsgázónak csak kettőt kellett megoldania, és csak ez a kettő értékelhető. 

A hosszabb feladatok többsége a legtöbb diáknak megoldható volt, de a választható példák között voltak nehezebb feladatok is. A fontos matek témakörök mind szerepeltek: síkgeometria, sorozat, statisztika, egyenlet, függvények, koordinátageometria. Idén sokkal kevesebb volt a valószínűségszámítás, mint tavaly, ez a legtöbb diáknak valószínűleg öröm.

Íme, a matekérettségi megoldásai:

Kattintsatok a feladatlapokra, és nagyban láthatjátok a megoldásokat:

Érettségi 2017: Ezek a matekérettségi megoldásai
Érettségi 2017: Ezek a matekérettségi megoldásai

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top