Aktuális

Váratlan ellenállásba ütközött a neonáci tüntető

Egy prágai demonstráción kopaszra borotvált neonácik demonstráltak, itt ütköztek bele egy csoport békés ellentüntetőbe. Kijelenthetjük, hogy sajtótörténeti fotó készült a két oldal találkozójáról.

Az alábbi képet egy amatőr fotós, Vladimir Cicmanec készítette a hétfői megmozdulásról. A fénykép azóta szinte az egész világot bejárta, a főbb hírcsatornák, de a kisebb online lapok is lehozták az agresszívan gesztikuláló neonáci és a békésen tüntető cserkészlány találkozását.

“Rendíthetetlenül állt a maga 16 évével, nem hőkölt vissza, és nagyon jól érvelt” – nyilatkozta a szintén az ellentüntetésen részt vevő fotós a CNN hírcsatornának. “Meg akartuk mutatni a neonáciknak, hogy itt senki sem látja őket szívesen.”

Két világ találkozása (Fotó: Vladimir Cicmanec)
Két világ találkozása (Fotó: Vladimir Cicmanec )

Cicmanec az után kezdett fotózni, hogy egy barátja felhívta a figyelmét az egyre hevesebbé váló vitára a kopasz és a lány között.

“Nem hallottam mindent, amiről beszélnek, de amikor közelebb értem, épp a nemzetállamokról, nacionalizmusról, menekültekről és bevándorlókról volt szó” – tette hozzá Cicmanec. “A lány elmondta a neonácinak, hogy a nacionalizmusnak semmi értelme, mivel mindannyian emberek vagyunk, ezért senkit sem kellene másként kezelni teljesen mesterségesen megkülönböztetett szempontok alapján.”

A csehországi cserkészek szervezete a CNN-hez eljuttatott közleménye szerint a Lucie nevű lány “heves vitaként” jellemezte az eszmecserét, amely szerencsére nem vett erőszakos fordulatot. Lucie 7-8 másik cserkésszel együtt vett részt a demonstráción.

A cseh sajtó beszámolói szerint egyébként a szélsőjobboldali tüntetőket létszámban jelentősen felülmúlták az ellentüntetők.

“Mindenféle hátterű ember megjelent a tegnapi, szélsőjobboldali felvonulás ellen tiltakozó demonstráción, hogy kifejezze a sokszínűség, a béke és az egymás iránti megértéssel kapcsolatos támogatását” – írta Facebook-oldalán a Cserkészmozgalom Világszervezete. “Hozzunk létre egy jobb világot!” – zárul a poszt.

Lucie-n és barátain biztosan nem fog múlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top