Aktuális

Rég kipusztult állatot láttak újra Magyarországon

Már ismét fekete bödöncsigák népesítik be a Vízfő-forrást, miután sikeresen visszatelepítették a Kárpát-medencében őshonos csigafajt.

Sikeresen visszatelepítették a természetvédők Magyarország leginkább veszélyeztetett puhatestűfaját a Vízfő-forrásba. A fekete bödöncsiga sikeres visszatéréséről magyar kutatók számoltak be nemrég a Journal of Molluscan Studies című folyóiratban. 

A nagymértékű visszaszorulás hátterében az áll, hogy ez a csigafaj különösen érzékeny a környezetének megváltozására, és már viszonylag kismértékű zavarás is végzetes lehet egy-egy populáció számára. Emiatt Magyarországon mindössze egyetlenegy patakra zsugorodott a fekete bödöncsiga élőhelye, így muszáj volt lépniük a tudósoknak. 

A Sályra történő visszatelepítés 2010-ben kapott hatósági engedélyt, az előkészítésben, a kivitelezésben, valamint az utána követő monitorozásban a Magyar Természettudományi Múzeum, az Állatorvostudományi Egyetem, valamint az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei vettek részt. 

Fekete bödöncsiga (Theodoxus prevostianus)  Kácson (fotó: Fehér Zoltán)
Fekete bödöncsiga (Theodoxus prevostianus) Kácson (fotó: Fehér Zoltán)

A 2010 és 2012 között áttelepített csigák utódaiból mostanra önfenntartó állomány alakult ki Sályon.

A fekete bödöncsiga úgynevezett pannon endemizmus, a Tisza, a Száva és a Duna vízgyűjtő területeinek bennszülött faja. Korábban 15-20 lelőhelyét ismerték, viszont az elmúlt fél évszázad alatt ezek többségéről kipusztult. Mostanra összesen négy természetes populációja maradt a világon. Az utolsó hazai állománya a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kácson van, ezenkívül ismert még kettő Ausztriában és egy Szlovéniában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top