Aktuális

Bírságot kapott a TV2

Megsértette a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat a TV2, amikor Szépítők című műsorában indokolatlan hangsúllyal szerepeltetett egy terméket.

A TV2 2016. december 10-én sugárzott Szépítők című műsorszámában nem tartotta be termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat, ezért a Médiatanács félmillió forintos bírsággal sújtotta.

A rendelkezésére álló adatok alapján a testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem vette figyelembe a jogszabályi előírásokat, amikor felhívta ugyan a műsorszám elején a figyelmet a termékmegjelenítésre, de a médiatörvény (mttv.) előírásaival szemben a műsorban a Bref egy termékét indokolatlan hangsúllyal szerepeltette.

A csatorna ezzel egyidejűleg a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény (smtv.) rendelkezését is megszegte, amely rögzíti, hogy a támogatott médiatartalom nem ösztönözhet vagy hívhat fel a támogató termékének beszerzésére.

A testület a médiatörvény megsértéséért 220 ezer forintos, a Médiaalkotmány be nem tartásáért 280 ezer forintos bírságot szabott ki a csatorna üzemeltetőjére, figyelembe véve, hogy ezeket a törvényi előírásokat a szolgáltató korábban már több alkalommal is megsértette. A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Forrás: NMHH

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top