Aktuális

Megugrott az általános iskolás magántanulók száma

Folyamatosan emelkedik a magántanulók száma hazánkban. Legszembetűnőbben a budapesti általános iskolások között érzékelhető a változás. A szakértő szerint a háttérben az állhat, hogy az iskolák szabadulnának a problémás diákoktól.

2015-ben még 6835 magántanulót tartottak nyilván hazánkban, a diákok száma egyetlen éve alatt bő tíz százalékkal emelkedett, így 2016-ban már több mint 7500 gyermek tanult ebben a státusban.

A Magyar Nemzet úgy tudja, leginkább az általános iskolás magántanulók száma emelkedett 2016-ban, összesen 6018 ilyen diákot regisztráltak. A legtöbb magándiák budapesti (1025), de jelentős Pest megyei (755) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei (541) magántanulók száma is.

Lannert Judit oktatáskutató szerint általában két ok áll a váltás hátterében. Az egyik, amikor az iskola szeretne megszabadulni a problémás tanulóktól, a másik pedig, amikor a középosztály “kimenekíti” a gyermekét az iskolából. A magántanulók számának növekedésében szerepet játszhat az is, hogy 2014 óta az iskoláknak a külföldön tanulókat ilyen státuszba sorolhatják. Az otthon tanuló diákok létszáma az összes diákhoz mérve elenyésző, tömeges jelenségről nem lehet beszélni.

Megugrott az általános iskolás magántanulók száma
Megugrott az általános iskolás magántanulók száma

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top