Aktuális

Jogellenesen mondott fel a több mint 120 Zsolnay-dolgozó

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pert indított a vállalattól tavaly júniusban rendkívüli felmondással távozott egykori munkavállalói ellen. A bíróság most nem jogerősen a manufaktúra javára döntött.

Tavaly június elején egyik napról a másikra, azonnali hatállyal a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 136 dolgozója egyszerre mondott fel. Akkor Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt mondta, hogy a tömeges felmondás okaként a dolgozók a nem megfelelő munkafeltételeket és a megromlott belső morált jelölték meg. 

Nem meglepő, hogy a manufaktúrát ez a hirtelen lépés eléggé kellemetlenül érintette, főként, hogy már akkor a levegőben lógott a Zsolnay felszámolása, és a felmondott dolgozók azonnal átigazoltak az önkormányzat által létrehozott céghez, a Ledina Kerámia (LK) Kft.-hez. Ezt elvileg azért alapította meg a pécsi közgyűlés, hogy legyen cég, ami tovább viszi majd a Zsolnay hagyományait, a gyár működését (igaz, az LK-t a pécsi önkormányzat már tavaly augusztus végén el is adta). 

Jogellenesen mondott fel a több mint 120 Zsolnay-dolgozó

A porcelánmanufaktúra pert indított egykori munkavállalói ellen, mondván, hogy szerinte “szervezett akcióról van szó” és követelvén a felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget a volt munkavállalóitól. A hétfői döntésében a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végül nem jogerősen a csaknem 120 egykori dolgozó ellenében döntött, húszmillió forint összegű, a perköltséget és dolgozónként egy havi távolléti díjat is tartalmazó kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket – ismertette Bodnár Imre ügyvéd.

Szabó Iván ügyvéd, a perbe fogott dolgozók jogi képviselője az MTI megkeresésére az ítéletet úgy kommentálta, hogy a bíróság szerint megalapozott volt a munkavállalók felmondása, de nem érte el a rendkívüli felmondáshoz szükséges “súlyosságot”. Hangsúlyozta, hogy a döntés részítélet, az írásos indoklás kézhezvétele után fellebbeznek a határozat ellen, mivel az alperesek szerint a tényállást nem tárták fel megfelelően. Az ügyvéd leszögezte: amennyiben szükséges, az ügyet harmadfokon a Kúriáig is elviszik. Kitért arra is, hogy a per költségeit a dolgozókat jelenleg foglalkoztató két munkáltató, a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. vállalja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top