Aktuális

Kanada megkezdi kísérletét a feltétel nélküli alapjövedelemmel

Három éves kísérleti időszak következik a kanadai Ontario tartomány néhány körzetében. Ennyi ideig kapnak majd ingyen pénzt a legrosszabbul élők.

Ontario tartomány néhány ezer lakosa 3 éven át havonta kiegészítő, “alapfizetést” kap a már meglévő, alacsony bére mellé. A feltétel nélküli alapjövedelem nagyjából a duplája lesz a kiválasztottak bérének, tehát egy, évente 10 ezer kanadai dollárt kereső személy további 12 ezret kaphat kiegészítésként az államtól – adta hírül az Inforádió.

Kanada megkezdi kísérletét a feltétel nélküli alapjövedelemmel

A támogatásra 18-tól 64 éves korig jogosultak az alacsony jövedelműek közül sorsolással kiválasztott polgárok, a juttatott jövedelemhez nem kell semmilyen különösebb feltételnek megfelelnek vagy kérdőíveket kitölteni a hároméves időszak alatt. 

A feltétel nélküli anyagi támogatással nemcsak Kanada kísérletezik, hanem például Hollandiában is azt tervezik, hogy két éven át összesen 250 polgárnak juttatnak majd havonta 1100 dollárnak megfelelő összeget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top