Aktuális

Horrorpókot fedeztek fel Mexikóban

Tányérméretű pókot fedezett fel egy kutatónő Észak-Mexikó barlangjaiban. 23 centis állatról van szó.

Ijesztő külsejű, de jámbor óriáspókot fedeztek fel a tudósok Mexikó északi államában, Baja Californiában. A félszigeten őshonosnak számító nyolclábú a Califorctenus Cacachilensis nevet kapta, mert eredetileg a Las Cacachillas barlangjaiban fedezték fel.

Maria-Luisa Jiménez, a mexikói Északnyugati Biológiai Kutatóintézet (CINBOR) munkatársa elmondta, hogy életében nem látott még ekkora pókot, ami szinte akkora, mint egy tányér.

Califorctenus Cacachilensis
Califorctenus Cacachilensis – forrás: sandiegouniontribune.com

A szőrös testű póknak 10 centiméter hosszúak a lábai, átmérője mintegy 23 centiméter. Hasonlít a brazil vándorpókhoz, és ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint ennek az országnak több tarantulaféléje. Lapos teste és két erős rágója van. A feje és a lábai sötét kávészínűek, a potroha pedig sárga.

Ez a pók éjszakai életet él, ezért nehéz észrevenni. Ijesztő külseje ellenére nem agresszív, legalábbis ha nem akarja megfogni az ember. Mérge pedig nem halálos az emberre – mondta a biológus.

A pókot első alkalommal az amerikai San Diegó-i Természettudományi Múzeum kutatói és mexikói kutatók észlelték 2013-ban közös expedíciójuk során. Azonosításához Jiménez és a brazíliai Campinas Egyetem szakértőinek segítségét kérték.

“Nyolc példányt fogtunk el, és összehasonlítottam őket. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy új fajról van szó” – magyarázta Jiménez. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top