Aktuális

50 éve kihaltnak hitt vadkutyát fotóztak Új-Guineában

A világ legősibb és legritkább kutyafajtájára teljesen véletlenül bukkant egy expedíció Új-Guineában. Azóta már fotó is készült a kihaltnak hitt állatokról. Sőt, az egyes példányok nevet is kaptak.

Az új-guineai hegyvidéki vadkutya a világ egyik legősibb és legritkább kutyafajtája, amiről egész mostanáig úgy hitték a szakemberek, hogy kihalt. Legalább 50 éve ugyanis egyetlen, a természetben még szabadon élő példányának sem bukkantak a nyomára, és a fogságban élő vadkutyák száma is folyamatosan csökkent: mindössze 200-ról tudnak a világon.

50 éve kihaltnak hitt vadkutyát fotóztak Új-Guineában

A hegyvidéki vadkutya történetében a Pápua Egyetem közelmúltban folytatott expedíciója nyitott új fejezetet, melynek során rábukkantak a hegyvidéki vadkutyák lábnyomaira. A felfedezéshez nagyban hozzájárult I. Lehr Brisbin, a George Egyetem kutatója, aki immár több mint három évtizede tanulmányozza az új-guineai hegyvidéki vadkutyák nyomait, így pontosan meg tudta mondani, hol érdemes a kihaltnak hitt állat után kutatni.

Az expedíció tagjai rejtett odúkkal és kameracsapdákkal igyekeztek bizonyítani a vadkutyafaj létezését. Mostanra több száz fotó készült a legalább 15 példányt számláló falkáról, sőt a jellegzetes mintázatot viselő vadkutyák már nevet is kaptak az őket megfigyelő kutatóktól.

50 éve kihaltnak hitt vadkutyát fotóztak Új-Guineában

És hogy miért fontos ez a felfedezés? Nos, túl azon, hogy egy régóta kihalt fajról derült ki, hogy mégis él a természetben, az új-guineai hegyvidéki vadkutya azért is lenyűgöző, mert a faj igen különleges a kutyákat, farkasokat, rókákat és sakálokat magába foglaló canidaecsaládban. Úgy fejlődött ugyanis, hogy nem volt rá hatással se a háziasítás, se a mezőgazdaság, így vizsgálatával alaposabban megismerhetjük az ember természetformáló erejét.

Olvass még többet a kutyákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top