Aktuális

Szörnyű hegymászóbalesetben halt meg Románia két alpinista “csodagyereke”

A 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik számos hegymászórekordot értek el, ám szombaton halálos balesetet szenvedtek a Retyezát-hegységben.

Szörnyű lavinabaleset történt szombaton a Retyezát-hegységben, a hógörgeteg hét embert sodort el, köztük a romániai és európai hegymászás két fiatal kiválóságát, a 14 éves Dor Geta Popescut és a 12 éves Gulácsi Eriket.

A legmagasabb csúcs, a 2509 méter magas Peleaga felé a csoport három felnőtt tagja is sérüléseket szenvedett, de társaik segítségével az est beállta előtt le tudtak ereszkedni egy menedékházhoz, ahol találkoztak a segítségükre indult hegyi mentőkkel.

Szörnyű hegymászóbalesetben halt meg Románia két alpinista

Dor Geta Popescu. Forrás: Facebook

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. Elmondása szerint a hegyimentő-szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adott ki a Retyezát-hegységre az utóbbi napokban lerakódott vastag, de roppant nedves hóréteg miatt.

Szörnyű hegymászóbalesetben halt meg Románia két alpinista

Gulácsi Erik. Forrás: Facebook

A hegyi mentők és csendőrök vasárnap indulnak a baleset helyszínére, hogy lehozzák a lavina által elsodort két fiatal alpinista holttestét.

Mindketten a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak, és korosztályuk számos rekordjával büszkélkedhettek. Gulácsi Erik például idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas argentínai Aconcaguát.

Dor Geta Popescu is 12 évesen, két éve jutott fel az Aconcaguára, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres, alaszkai Denalira is, de ugyanabban az évben a világ legmagasabb aktív vulkánját, a 6893 méter magas Ojos de Saladot is megmászta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top