Aktuális

Óriási fagykárról beszélnek a borászok

Van olyan magyar pincészet, ahol 80-90 százalékban elfagytak a hajtások, miután áprilisban néhány napig tél volt. Ilyen fagykárra nem emlékeznek a gazdák.

Hatalmas pusztítást okozott a szőlőben a szokatlan áprilisi havazás. A Délmagyarnak nyilatkozó Gulyás Ferenc borász szerint az ültetvényén 80-90 százalékban lefagytak a hajtások. Idén nem először éri baj a szőlőt, a csongrád–bokrosi szőlészet ültetvényeinek egy része januárban már elfagyott, amikor mínusz 21-22 fok volt.

Vannak olyan ültetvények, amelyek megúszták a hideget, ahonnan a szél ugyanis elfújta a havat, ott épen maradtak a szőlővesszők. Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke arról beszélt a lapnak, hogy Franciaországban gázégősorok világítanak a szőlőben, ha fagyot jósol a meteorológia. Az égőfejek 4-5 méterenként sorakoznak, és annyi légmozgás szélcsendben is van, hogy az a tűz fölmelegíti a levegőt, a szőlő pedig nem fagy el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top