Aktuális

Nem tetszenek az automatáknak az új bankjegyek

Ki tehet arról, hogy az új kétezrest és ötezrest a parkolóautomaták, a menetjegy- és étel-italautomaták sem fogadják el?

A Napi.hu beszámolója szerint az említett automaták leginkább csak a régi címleteket fogadják el, az új, barna kétezres bankjegyet és az új, sárga ötezres bankjegyet pedig nem. Emiatt már most sokan bosszankodnak, és ha nem történik valami, akkor még többen fognak, mivel a régi bankjegyek fokozatosan szorulnak ki a forgalomból, az ötezres bankjegyeknek már a felét, a kétezres bankjegyeknek pedig csaknem 40 százalékát újakra cserélte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Állítólag a jogos reklamációkra már volt olyan válasz is, hogy az automatákat üzemeltetők a jegybankra várnak, onnan kellene érkeznie a szoftverfrissítéseknek vagy valamilyen kütyünek ahhoz, hogy az automaták barátságosabbak legyenek az új címletekkel, de az MNB szerint nem a jegybank vonható ezért felelősségre. Kiemelik, hogy a frissítés egyértelműen az automatákat üzemeltetők feladata lenne. 

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru-, valamint a menetjegy- vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem az MNB-től kellene várni a megoldást. Helyette arra lenne szükség, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről. “Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel” – felelte a Napi.hu-nak az MNB. A jegybank azt is hozzáteszi, hogy időben figyelmeztették a bankóváltásra az automaták tulajdonosait, és kellő időt valamint segédeszközt – így például új, tesztelési célú bankjegyet – biztosítottak a felkészüléshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top