Műszaki hiba miatt áll le az atomerőmű déli szomszédunknál

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Működési hiba lépett fel a magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvő szlovén atomerőműben, ami miatt pénteken leállították azt. Egy szelep hibásodott meg, a vizsgálat idejére kell leállítani az erőművet.
2017. 04. 21. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Pénteken a kora reggeli órákban működési hiba lépett fel az egyik vízgőzszelepnél a krskói atomerőműben, Szlovéniában. A hibás szelep a kelleténél több párát engedett ki a szabadba erős hanghatások kíséretében. Miután valamelyest csökkent a reaktor teljesítménye, a szelep működése helyreállt ugyan, de kivizsgálják a hiba okát.

A vizsgálathoz le kell állítani a reaktort, és a 270 °C-os fokos szelepet 60 fokig vissza kell hűteni. A vizsgálat után az atomerőművet várhatóan még a hétvégén újraindítják. Predrag Sirola, az atomerőmű műszaki igazgatója szerint a meghibásodás nem jelentett veszélyt a környezetre.

A meghibásodott atomerőmű a magyar határtól mindössze 80 kilométerre van, Szlovénia energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja. A közös szlovén–horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőművet 1982-ben helyezték üzembe, és tavaly húsz évvel, 2043-ig hosszabbították meg működésének időtartamát.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus