Magyar fiatalok találmánya mentheti meg a Földet

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Energiatermelő térkövet mutatott be a Debreceni Egyetemen három fiatal hajdúnánási feltaláló. Az újrahasznosított műanyagból készült útburkolatot vékony napelemréteg fedi, mégis tonnákat bír el, emellett esztétikus is.
2017. 04. 20. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Korszakalkotó találmányát mutatott be három hajdúnánási feltaláló a Debreceni Egyetemen. A találmány egy újrahasznosított műanyagból készült térkő burkolat, amit vékony napelemmel fednek be, így az áramot termel. A Platio nevű energiatermelő térkőből 12-14 négyzetméternyi felület kitermeli egy normál háztartás éves energiaszükségletét, miközben a forgalom nem tesz kárt benne. Azon túl, hogy áramot termel, információk közlésére és továbbítására is képes lesz majd.

Az ötlet Ilyés Miklós tájépítész fejében fogant, aki a szürke betontérkövek helyett szeretett volna valami esztétikusabb megoldást. A városokban keletkező műanyaghulladék remek alapanyagnak tűnt. „Tehát ez volt az alapötlet és innentől szereltük fel ezeket olyan funkcióval, ami szerintünk egy modern város számára elengedhetetlen” – mondta Cseh József, a Platio alapítója a Dehir.hu-nak.

A feltalálók jelenleg befektetőket keresnek a Platióhoz, amivel a nyári Kazahsztáni Világkiállításon találkozhatnak az érdeklődők.

Az energiatermelő burkolatot egyébként Magyarországon kívül már Spanyolországban, Svédországban és Franciaországban is tesztelik.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus