Aktuális

Már tízezer magyar diák tanul külföldön, és egyre többen mennének

Minden harmadik magyar külföldre menne tanulni vagy dolgozni. Az angol, német, amerikai egyetemekre érkezőket már egész magyar kontingens fogadja.

A kormányzati és európai uniós pénzből működő Új Nemzedék Központ felmérése, a 2000 óta négyévente elvégzett ifjúságkutatás legfrissebb, 2016-os eredményei szerint országosan a megkérdezett 15–29 éves fiatalok 33 százaléka, azaz minden harmadik tervezi, hogy külföldön tanuljon vagy vállaljon munkát. Akik mennének, azok a jobb megélhetés miatt tennék ezt, akik maradnának, azokat leginkább a családjuk tartja itt – írja az Abcúg.

Ez is érdekelhet Fotó: MTI Megnézem

Az Abcúg szerzője két olyan intézmény felméréséről is ír, amelyek kifejezetten magyar diákokat készítenek fel külföldi egyetemi karrierre. A Milestone és az Engame munkatársai szerint az erősebb gimnáziumokban természetes, hogy a diákok már külföldi egyetemi karrierben gondolkodnak. Szinte mindenkinek van már olyan ismerőse, aki jelenleg is külföldön tanul, ez megkönnyíti az informálódást, a tapasztalatcserét.

Az, hogy a kivándorló diákok a tanulmányaik befejeztével külföldön maradnak-e, vagy hazajönnek, attól függ, hogy mennyire tudnak és akarnak-e egyáltalán egyensúlyozni a kint tanulással töltött évek alatt az ottani és az itteni világuk között. “Ha valaki nagyon meg szeretné vetni kint a lábát, akkor ide a múltba jár haza. Van viszont, akinek a külföldi tanulmányai jelentenek egy hosszú kalandot, de közben folyamatosan dolgoznak azon, hogy az itthoni kapcsolatrendszerük megmaradjon és akár fejlődjön is” – mondja a Milestone egyik alapítója, aki szerint az is fontos a diákoknak, hogy gyakornokoskodni könnyebb Magyarországon.

Az Engame Akadémia februári kutatásából kiderül, jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul külföldön, elsősorban amerikai és nyugat-európai egyetemeken. A kint tanulók máshogy állnak a munkavállaláshoz is. “Van diák, aki elvégezte a birminghami egyetemet, hazajött, de épp akkor nem találta meg a számítását. Most Brüsszelben dolgozik egy think tanknél, de ha hasonló feltételekkel itthon találna valamit, lehet, hogy hazajönne” – idézi a Milestone alapítóját az Abcúg cikke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top