Aktuális

Győztek az igenek Törökországban, teljhatalma lett Erdoğannak

A török szavazók a vasárnapi referendumon jóváhagyták a Recep Tayyip Erdoğan elnök jogköreit jelentősen kiterjesztő alkotmánymódosításokat. Isztambul több kerületében azonban tiltakoztak az eredmény ellen. Az elnöki rendszer bevezetése jelentősen több hatalmat juttatna Erdoğannak, az alkotmánymódosítás ellenzői ezért egyeduralom kialakulására figyelmeztettek a szavazás előtt a Törökországban.

Az igen szavazatok győzelmét hirdette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap este az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazást követően. A nem hivatalos adatok szerint 1,3 millióval több választó szavazott az alkotmánymódosítások mellett.

A török választópolgárok 18 olyan alkotmánymódosításról döntöttek, amelyek értelmében nem a miniszterelnök, hanem a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje Törökországban, a kormányfői tisztség pedig meg is szűnne, illetve bevezetnék a halálbüntetést. Erdoğan közlése szerint egyes alkotmánymódosítások csak 2019 novemberében lépnek hatályba.

A népszavazási kampány során erős feszültségek keletkeztek Törökország és több európai állam között. Márciusban Németország és Hollandia megakadályozta, hogy török miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak a helyi török közösségek előtt. A török vezetők ezért a népszavazási kampányban többször nácinak, fasisztának, idegengyűlölőnek és iszlámellenesnek nevezték a nyugat-európai politikusokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top