Aktuális

Milliós kártérítést ítéltek meg a magyar betörőnek Strasbourgban

A magyar betörő azért indított pert Strasbourgban, az emberi jogok bíróságán, mert állítása szerint sérült a tisztességes eljáráshoz való joga. A bíróság milliós nagyságrendű kártérítést ítélt meg a javára.

Mintegy 7 ezer euró (több mint 2 millió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg keddi, nem jogerős döntésében egy magyar férfinak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A bűnöző azért fordult a nemzetközi bírósághoz, mert állítása szerint sérült a tisztességes eljáráshoz való joga azzal, hogy ügyvédje késve kapta meg az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérő ügyészi beadványt.

Az Európa Tanács intézményi családjához tartozó emberi jogi bíróság részben helyt adott Nagy Gábor panaszának, akit betöréses rablás miatt vettek őrizetbe 2013 tavaszán, majd 2016-ban jogerősen kilenc év börtönbüntetésre ítélték.

A strasbourgi bíróság ugyanakkor elutasította Nagy Gábor arra vonatkozó panaszát, hogy fogva tartása túlzott és indokolatlan lett volna. A magyar bíróság azért tartotta indokoltnak a betörő előzetes letartóztatását, mert úgy vélte, fennáll a szökés és a bűnismétlés veszélye, illetve nyomást gyakorolhat a tanúkra.

Egyetértettek a strasbourgi bírák azzal, hogy a letartóztatása elleni fellebbezés során sérült Nagy Gábor tisztességes eljáráshoz fűződő joga, mert ügyvédje csak a letartóztatásról hozott bírói döntés után kapta meg az ügyészség kérvényét, amelyben a vádhatóság az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérte. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 5000 euró nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg a magyar bűnöző javára, és 1900 euró perköltség megfizetésére is kötelezte a magyar államot. A döntés nem jogerős.

Milliós összegű kártérítást ítéltek meg Strasbourgban a magyar bűnözőnek
Milliós összegű kártérítást ítéltek meg Strasbourgban a magyar bűnözőnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top