Aktuális

Nyilvános megkorbácsolás vár egy indonéz meleg párra

Két indonéz férfit letartóztattak azért, mert homoszexuális viszonyt folytattak egymással. Indonézia az iszlám vallás szempontjából legszigorúbb tartományában először kaphat valaki nyilvánosan 100 korbácsütést azért, mert meleg.

Megrázó, mobiltelefonnal készített videó került elő arról, ahogy az indonéziai Aceh tartomány polgárőrei kegyetlenül megvernek és összerugdosnak egy meztelenre levetkőztetett férfit. A felvétel már nem mutatja, de a bántalmazott ember után valószínűleg a háttérben menekülni próbáló másik férfivel is hasonlóan erőszakosan bántak. 

A két férfi egy párt alkotnak, és a verésre a letartóztatásuk után került sor. A polgárőrök azért vitték be őket, mert melegek, és a vegzálásuk nagy valószínűséggel nem ért véget. Minden bizonnyal bíróság elé fognak kerülni, büntetésük pedig száz korbácsütés lesz a nyilvánosság előtt. 

Bár a Human Rights Watch jogvédő szervezet a két férfi azonnali elengedésére szólította fel Indonéziát, nem valószínű, hogy erre sor kerülne. Az említett Aceh tartomány gyakorlatilag egy állam az államban, a teljes indonéz népesség 2 százaléka él itt, és kizárólag ennek tartománynak van megengedve, hogy az indonéz törvényhozással párhuzamosan is alkothasson jogszabályokat. Mindezt azért, mert Acehben szigorúan betartják az iszlám vallásjog, a saría viselkedésre, erkölcsökre, az élet minden területére kiterjedő vélt vagy valós előírásait, a helyi saríarendőrség pedig ez alapján intézkedhet. 

A saría Aceh-beli értelmezése szerint minimum börtön jár a szűk vagy a rövid nadrág viseléséért, a házasságtörésért halálbüntetést szabhatnak ki, de a közszemérem megsértése is korbácsolást vonhat maga után. Meleg párokat azonban mindeddig nem hurcoltak bíróság elé, mivel az LMBTQ-ellenes törvényt csak 2014-ben fogadták el. Sajnos a két meleg férfi esete precedens értékű lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top