Aktuális

Szexuális zaklató lett a Jóbarátok Rossából

A színész a titkárnőjét zaklatta munkaidő után – egy rövidfilmes projekt egyik jelenetében, amely a hétköznapi szexuális zaklatásra hívja fel a figyelmet.

A #ThatsHarassment nevű kezdeményezés célja, hogy mindenki számára megmutassa, milyen helyzetekben éri szexuális zaklatás a nőket, akár a leghétköznapibb helyzetekben.

A megtörtént eseteken alapuló kisfilmek forgatókönyvét Sigal Avin producer írta, aki a Jóbarátok című sorozattal világhírűvé vált David Schwimmert segítségét kérte abban, hogy a videók eljussanak az amerikai közönséghez.

A videókban olyan ismert arcok tűnnek fel, mint Cynthia Nixon, Emily Rossum, a Kártyavár és a Célszemély című sorozatokból is ismert Michael Kelly, és persze maga Schwimmer is.

“Anyukám több történetet is elmesélt, hogy hogyan zaklatták – mondta Schwimmer a kisfilmekkel kapcsolatban. – A körülöttem lévő nők közül mindenkit ért már hasonló zaklatás, kivéve a lányomat, aki szerencsére még csak hatéves.”

“Rájöttem, hogy látnom kell a szexuális zaklatást, amiről rengeteget hallani és olvasni” – tette hozzá Avin, aki szerint a mozifilmeken ábrázolt zaklatás általában sokkal erőszakosabb vagy kevésbé valósághű, mint, ahogy az valójában történni szokott. “Nincs olyan mű, amely megmutatná a zaklatás »szürke zónáját«.”

A filmek szándékosan lassúak, csendesek, kifejezetten kellemetlen azokat végignézni, főleg ha az ember látott már hasonlót, nem beszélve arról, amikor maga is áldozata volt hasonló helyzetnek.

Mindegyik kisfilmben egy hatalmi pozícióban lévő férfi látható – a főnök, az orvos, a fotós, a politikus, a híres színész –, akik helyzetükkel visszaélve félreérthetetlen utalásokat tesznek és a konkrétabb lépésektől sem riadnak vissza.

A film készítői azt remélik, hogy a videók segítségével az emberek jobban megértik, hogy mit is jelent a szexuális zaklatás, és felemelik a hangjukat ellene. A zaklatás áldozatai ugyanis sokszor nem mernek fellépni a zaklatók ellen, különösen akkor, ha az illető hatalmi pozícióban van áldozatával szemben.

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület segélyvonalat tart fenn szexuális erőszak áldozatainak. A segélyvonal a 06-40-630-006-os számon érhető el hétfőn és pénteken 10–14, szerdánként pedig 14–18 óra között.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top