Aktuális

Elutasított menedékkérő a stockholmi merénylet gyanúsítottja

Bár az üzbég férfi menedékkérelmét visszautasították, nem tudták az országból kitoloncolni a stockholmi gázolásos terrortámadás első számú gyanúsítottját.

A pénteki stockholmi gázolásos támadás üzbég gyanúsítottja elutasított menedékkérő volt Svédországban, de a hatóságoknak hamis címet adott meg, ezért nem tudták őt kitoloncolni az országból – írta az MTI a svéd rendőrségre hivatkozva.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be letelepedési kérelmet, amit tavaly júniusban utasítottak el. A svéd hatóságok azért nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa korábban megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte.

“A rendőrség tud arról, hogy a pénteki merénylet gyanúsítottja szélsőséges szervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal szimpatizál” – közölte Jonas Hysing rendőr-főkapitány. Az üzbég férfi nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra.

 A svéd ügyészség vasárnap egy újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a gázolásos támadással összefüggésben, de róla nem közöltek részleteket. Eddig már több mint ötszáz embert hallgattak ki az ügyben.

Stockholm központjában péntek délután egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert, egy brit, egy belga és két svéd állampolgárt gázolt halálra, tizenötöt pedig megsebesített. Vasárnap még tíz sebesült volt kórházban, köztük egy kisgyerek. Négy sérült állapota súlyos.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top