Aktuális

72 év után magyar táblát kap Kolozsvár

Nem fellebbez a bírósági döntés ellen, és kihelyezi a többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár bejáratainál a város vezetése. Román mellett magyarul, németül és latinul is kiírják a város nevét.

Végrehajtja a kolozsvári városvezetés a helységnévtábla ügyében hozott alapfokú ítéletet, és többnyelvű helységnévtáblákat helyez el Kolozsvár bejárataihoz. A táblák várhatóan egy-másfél hónap múlva kerülnek ki Kolozsvár bejárataihoz.

A Cluj Napoca elnevezés mellett ezentúl szerepelni fog a Klausenburg és a Kolozsvár név is, sőt! Emil Boc Kolozsvár polgármestere elárulta, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szakértőinek a tanácsa alapján a háromnyelvű helységnévtábla fölé egy kőtáblára kikerül a város római kori nevére utaló felirat is: Municipium Aelium Napocense ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138). Ezzel Kolozsvár római kori eredetére is utalni kívánnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top