Aktuális

Szentpétervári robbantás: az Iszlám Államra utaló kapcsolatot keresnek

Megtalálta, és átkutatta a szentpétervári metrórobbantás feltételezett elkövetőjének, Akbarzson Dzsalilovnak a lakását az orosz Nyomozó Bizottság. Azt akarják kideríteni, kapcsolatban állhatott-e az Iszlám Állammal.

A nyomozás vezetője elrendelte, hogy kutassák fel a merénylő esetleges tettestársait, és derítsék ki, kapcsolatban állhatott-e Akbarzson Dzsalilov az Iszlám Állam terrorszervezettel.

A szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásos merényletben 14-en haltak meg, 49-en pedig megsebesültek. Szerda reggelre a halottak közül egy kivétellel mindenkit sikerült azonosítani. A terrortámadás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A Kirgizisztánban születetett, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, környezete azonban nem tartotta fanatikusnak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy Dzsalilov februárban visszatért Kirgizisztánba, ahol felkészítést kaphatott a merénylet elkövetéséhez. A RIA Novosztyi hírügynökség tudomása szerint a pokolgép véletlenül lépett működésbe hétfőn a szentpétervári metróban. Ezt az állítást hivatalosan azonban nem erősítették meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top