Aktuális

Szigorodik az amerikai vízumlottó

Újabb szigorítás lép életbe az amerikai vízumkiadás rendszerében, ezúttal a vízumlottó az, amit ezentúl jobban felügyel Donald Trump elnök kormányzata.

Szeretné kiszűrni a vízumlottóval visszaélő amerikai cégeket az Egyesült Államok, ezért egy sor olyan intézkedést jelentettek be, amelyek célja, hogy kiszűrje a vízumlottóval elnyert, H1B típusú vízummal visszaélő amerikai munkaadókat.

Vízumot az Egyesült Államokba nemcsak igénylés útján, hanem lottóhoz hasonló játékban is lehet nyerni, évente 65 ezer külföldi dolgozót fogadnak ilyen módon, s további 20 ezer ilyen vízumot tartanak fenn a rendkívül kiemelkedő képzettséggel rendelkező szakemberek és speciális munkaköröket betöltők számára.

Bár Donald Trump kampányában a vízumlottó rendszerének eltörlését ígérte, helyette inkább szigorítja a biztonsági intézkedéseket a belbiztonsági minisztérium. Mostantól többek között a cégeknek igazolniuk kell, hogy valóban nincs amerikai állampolgárságú munkavállaló az adott munkakörre, és ha sok H1B vízummal érkező munkavállalót alkalmaznak, akkor különösen szigorú vizsgálatra számíthatnak. A cél az, hogy “ne diszkriminálják az amerikai dolgozókat”.

Az ügyben valószínűleg nem ez a végleges döntés, Trump elnök a bevándorlást szabályozó nagyobb és átfogó reform keretében ismételten szabályozhatja ezt a vízumgyakorlatot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top