Aktuális

Farkast láttak Sopron környékén

Farkast láttak a Sopron környéki erdőben. Az állat valószínűleg osztrák területről érkezett.

Bécstől nem messze is élnek farkasok, ezek az állatok pedig hatalmas területet képesek bejárni zsákmány után kutatva, így könnyen elképzelhető, hogy Ausztria területéről érkezett a Sopron környékén észlelt állat is. Ha vadon élő farkast látunk, lehetőség szerint kerüljük az állattal való találkozást, és ne felejtsük, a farkasok is félnek az embertől.

A Schneebergen 2010 októberében kilenc birkát tépett szét egy farkas, a magyar határtól légvonalban mindössze negyven kilométerre. A gazda akkor DNS-mintát vetetett, hogy bizonyítsa az erdészeknek, nem kutyák támadták meg a nyáját – emlékeztet a Kisalföld, ahol beszámolnak a mostani farkasészlelésről is.

Magyarországon az I. világháború után pusztult ki a farkasállomány, és csak az 1980-as években jelent meg újra nálunk a farkas. Az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Parkban tudni állandó jelenlétükről, de alkalmanként megtalálhatóak a Zempléni-hegységben, a Mátrában és a Gemencben is. Elkóborolt egyedeket többször megfigyeltek már több dunántúli erdőben is. Hazánkban 1993 óta védett, 2001 óta fokozottan védett faj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top