Aktuális

Fizetőssé váló strandok, drágább parkolók – többe kerül majd a Balatonnál nyaralni

Több balatoni település készül áremelésre, mert idén az állam csökkentette az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítést. Ez azt jelentheti, hogy egyre több strand lesz fizetős, és a parkolók sem lesznek sok helyen ingyenesek. Máshol az idegenforgalmi adót emelik…

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, tiltakozva az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítés csökkentése miatt, de elutasító választ kapott. Mivel a fenntartási költségek nem csökkennek, áremelésre szánták el magukat a balatonparti önkormányzatok.

Még keressük a jó megoldásokat, de valahogyan mindenképp pótolni kell a bevételi hiányokat. Mindenhol igyekeznek az önkormányzatok úgy megoldani ezt, hogy a turistáknak továbbra is kedvező feltételeket nyújthassanak” – mondta az NLCafénak Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, aki egyébként Szigliget polgármestere is. Nem titok, van, ahol a strandokat teszik fizetőssé, máshol az ingyenes  parkolás szűnik meg.  És van olyan önkormányzat, amely az idegenforgalmi adót emeli. Egyes strandokon 450 forint a felnőtt belépő, máshol pedig 1000-1200 forint, ebben nincs egység, de azt biztosan kijelenthetem, hogy a Balaton szolgáltatásainak a színvonala semmiben sem rosszabb, mint az Adriáé. Egyébként a mostani emelés nem fogja érinti az éttermek és az üzletek árait, ettől nem kell tartaniuk a nyaralóknak. Hosszú távon a Balaton akkor lenne lényegesen olcsóbb, ha megszűnne a szezonalitása, vagyis nemcsak nyáron, hanem egész évben jönnének ide szép számmal a turisták. Amíg ezt nem tudjuk megvalósítani, addig sajnos a vállalkozásoknak egy szezon alatt kell megtermelniük a bevételüket, ezért magasabbak az árak a Balatonon, mint az ország egyéb pontjain.”

Balatonszemesen 450 forintra emelték az idegenforgalmi adót, míg az északi parton egységes adómértéket szabtak az 500 forint/fő/éj árral. Balatonszárszón már tavaly is kértek strandbelépőt, idén Fonyódon és Balatonföldváron is számítani kell ugyanerre.

A Balcsi eddig sem volt olcsó, most még drágább lesz

A “magyar tengernél” eddig sem volt olcsó a nyaralás. Egy átlagos, négytagú család egy hetet nem nagyon úszott meg 200 ezer forint alatt, esetleg csak akkor, ha kempingben laktak. Majdnem ennyi pénzből már a szomszédos Horvátországban is lehet nyaralni, nyilván nem véletlen, hogy rengeteg magyar választja azt a lehetőséget. Akkor számoljunk egy kicsit:

  • szállás ( nagyon olcsót számoltunk!) : 12 000 /éjszaka/ 4 fő – 6 éjszaka: 72 000 Ft
  • utazás: ez nagyon eltérő lehet, attól függ, ki honnan érkezik, autóval vagy vonattal utazik, stb: oda vissza kb : 20 000 Ft
  • étkezés:  reggeli, ebéd, vacsora 4 főre: kb 20 000 Ft/nap = 140 ezer egy hétre

És ebben nincs benne a strandbelépő, ami minimum 2000 Ft egy családnak naponta, ha fizetős a strand, + idegenforgalmi adó, parkolási díj, és sok egyéb apróság, ami egy nyaralásnál bizony előfordul. Ezzel már bőven 200 ezer felett járunk! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top