Aktuális

Pontot tesz a közteres biznisz végére az ORFK

Miután Tarlós István pár napja védelmébe vette a budapesti autósokat, és azt mondta, ne fizessék be a közterület-felügyelet kamerái alapján kiszabott bírságot, az Országos Rendőr-főkapitányság is a főpolgármesternek adott igazat.

Pár napja Tarlós István azt tanácsolta a Budapesten, sunyi kamerák képére hivatkozva megbüntetett autósoknak, hogy ne fizessék be a sokszor 50 ezer forintos bírságot. Az ügyben elsősorban arra az óbudai kereszteződésre gondolt, ahol a fonódó villamos miatt megszüntették a balra kanyarodás lehetőségét.

Bécsi út – Szépvölgyi út, ahol már tilos a balra kanyarodás

Az ORFK véleménye szerint a közterület-felügyelet kamerái nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, így nem is lehet azokat az objektív felelősség elve alapján használni – írták az Indexnek. A kamerák képe alapján a közterület-felügyelet megteheti a feljelentést, amit a rendőrség le is folytat. Bírságolni csak akkor lehet, ha a  járművezető személye ismertté válik. Ha nem, akkor nem teljesül az objektív felelősség elve, így nem lehet bírságolni.

Az autópályákon és főutakon felszerelt VÉDA rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top