Aktuális

Így kerül 30 ezerbe az ingyenes kéményseprés

Harmincezer forint is lehet az ingyenes kéményseprés díja annak, aki saját lakcímén vállalkozik.

Valószínű, hogy az ingyenes lakossági kéményseprés kieső bevételét a cégekkel és egyéni vállalkozókkal fogják megfizettetni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint amennyiben a lakóhelyre akár csak egy gazdálkodó szervezet is be van jegyezve (az egyéni vállalkozók is ennek minősülnek), úgy a kémény már nem lakossági.

Ez nem csak azért fontos, mert innentől kezdve nem ingyenes a kéményellenőrzés, hanem azért is, mert a gazdálkodó szervezeteknek maguknak kell megrendelniük a kéményseprés szolgáltatását, ha családi házban van a székhelyük. A társasházi cégeket nem érinti ez a szigorítás. 

A katasztrófavédelem azokban a megyékben vette át a lakossági kéményseprés feladatait, ahol a megyei közszolgáltatók nem vállalták azt. A díj nem attól függ, hogy egyéni vállalkozó vagy cég kéri a szolgáltatást, hanem az elvégzett munka fajtája határozza meg az árat.

A harmincezres számla úgy jöhet össze, hogy mondjuk két kéményt ellenőriznek darabját 5 ezer forintért, amiket szintén 5-5 ezer forintért felülvizsgálnak, majd még felszámolják a kiszállás 4200 forintos díját, plusz az áfát.

Trükközni nem érdemes, a kéményseprő cégek jelentik az OKF-nek az ellenőrzött címeket. A tűzvédelmi hatóság összegzi ezeket az adatokat, és felszólítást küld arra a címre, ahol egyik cég sem járt – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top