Aktuális

Giccsadó miatt építik át a házakat Óbudán

Az utcaképbe nem illő házakat giccsadóval sújtják Óbudán egy tavalyi rendelkezés alapján. Egyelőre hatvanegy esetből mindössze egyszer vetették ki az adót. A többiek inkább változtattak a terveken.

Bár az óbudai önkormányzat hatvanegy adóalanyt regisztrált, mindössze egyszer volt szükség arra, hogy valóban ki is vessék a giccsadóttájékoztatta a Portfolio.hu-t az önkormányzat. A másik hatvan háztulajdonos a hatóságok ajánlására változtatott az eredeti építési terveken, így elkerülte a giccsadót.

A tavalyi szabályozás értelmében az óbudai önkormányzat különadót vethet ki azokra a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű, egyszerű bejelentés után épülő házakra, amelyek nem illenek bele az utcaképbe. A településkép-védelmi települési adó, népszerűbb nevén a giccsadó bevezetése tavaly némi felzúdulást váltott ki, ám egyelőre úgy tűnik, az adó nem vált túlságosan gyakorivá. Az épített házak tulajdonosai közül mindössze egy nem volt hajlandó változtatni a terveken az önkormányzat ajánlása után sem, ő fizethette is a legfeljebb évi félmillió forintos giccsadót.

Korábban arról is lehetett olvasni, hogy a giccsadót más kerületekre is kiterjeszthetik, de egyelőre nem születtek meg a szabályozások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top