Aktuális

Vizsgára kötelezhetik a méhészeket

A méhészkedés nem veszélytelen, ám sokan úgy vágnak bele, hogy nem értenek hozzá megfelelőképpen.

Az elmúlt tíz évben nagyon sok új szereplő lépett piacra, a nem megfelelően képzett méhészek pedig azzal sincsenek tisztában, hogy miként kell meg­óvni a méhcsaládokat a kártevőktől. Annak érdekében, hogy javuljon a méhésztársadalom képzettsége, a jövőben vizsgához köthetik az ilyen irányú vállalkozás elindítását – tudta meg a Magyar Idők.

A részletekről jelenleg egyeztetések folynak, ám a legvalószínűbb, hogy kötelező minimumvizsgához kötik majd a méhészkedést, ahol méhegészségügyi és jogszabályi ismeretekről kell számot adniuk a leendő ágazati szereplőknek.

Vizsgára kötelezhetik a méhészeket

A rendkívül zord tél és az ázsiai méhatka, más néven varroa atka miatt a méhcsaládok  30-40 százaléka elpusztult az elmúlt hónapokban – mondta el a lapnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. 

Az ázsiai méhatka elleni védekezést az EU is támogatja,ám nincsenek olyan szerek, amelyekkel hatékonyan el lehetne pusztítani az élősködőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top