Aktuális

Húsvétra nem, csak szeptemberben lesz újra kacsa- és libahús

Egyre kevesebb kacsa- és libahús van a nagy élelmiszerláncok üzleteinek polcain, és ez nem lesz másképp húsvétkor sem. Ahol kapható lesz, ott viszont 15-20 százalékkal lesz drágább, mint eddig. Az ok természetesen a madárinfluenza.

Kacsacombra vagy libamájra mostanság vadászni kell, a piacokon a vásárlók már jó előre megbeszélik az árusokkal, ki is szeretne ilyesmit vásárolni, és mikor, így legalább van esélye annak, hogy kapjon libamájat vagy kacsacombot. Az ilyen csemegék húsvétra hiányoznak majd, hiszen egyre inkább hiánycikknek számítanak.

A kedvenc hentesem csak ingatja a fejét, amikor kacsacombot kérek tőle, azt mondta, erre előjegyzést kell lassan vezetnie. Pedig eddig sem volt olcsó, most azonban már luxusnak számít. Korábban könnyen beszereztem, most pedig drágán is nehéz megvásárolnom. Remélem, hogy nemsokára megszűnik a madárinfluenza, és újra lehet kapni a finom kacsacombot, mert azt mindenki nagyon szereti nálunk” – mondta el Vera az NLCafénak, aki eddig havonta egyszer igyekezett kacsát sütni a családjának.

Szerencsére a szakember szerint ez hosszú távon nem érinti a csirkehús árát. A madárinfluenza ugyanis a viziszárnyasokat fertőzte meg elsősorban, mondta el az NLCafénak a Baromfi Termék Tanács Kacsa- és a Lúdszövetségének titkára, Látits Miklós.

November közepe óta a madárinfluenza megtépázta az állományt, rengeteg állatott ki kellett irtani, és a fertőzött területeken nem lehet azonnal új állományt telepíteni. A csirkéket és a pulykákat zárt körülmények között tartják, míg a vízi szárnyasokat sokkal szabadabban tartják, éppen ezért érte el őket nagy számban a fertőzés. Jósolni senki sem tud, ezért azt sem tudom megmondani, hogy mikor lesz vége a járványnak. Ha nem jönnek újabb és újabb esetek, akkor az év második felére újra visszaállnak a normál körülmények, és újra a megfelelő mennyiségben tudnak a gazdák kacsa-és libahúst termelni. Ez azt jeleni, hogy szeptemberre, októberre már elegendő mennyiségű ilyen hús lesz a boltok polcain” – mondta el Látits Miklós.

Két-három hete nem érkezett hízott víziszárnyas, de több olyan vágóhídról is tudok, amelyik nyolc hétre leállt, mert nincs mit feldolgozni” – mondta el  Nagy István, a Vezér-Hús baromfi-kereskedés ügyvezetője a vg.hu-nak. Szerinte a háztartások többsége lemondhat arról, hogy húsvétkor kacsacomb vagy libamáj kerüljön az ünnepi asztalra.

Még az is előfordulhat, főként az exportban érdekelt cégeknél, hogy a nagyobb árrés miatt hamarabb jut el a magyar kacsa és liba a külföldi piacokra, mint a hazai áruházak polcaira. Az unión belül, így Franciaország irányába már éledezik a kereskedelem, de az EU-n kívüli népszerű területeket, így Kanadát vagy a Távol-Keletet elriasztotta a madárinfluenza kitörése.

És aki abban reménykedik, hogy legalább friss, finom és olcsó zöldségekkel kompenzálhat húsvétkor, nos, neki sincs jó hírünk, hiszen a zöldségek ára is igencsak felszökött. Mondjuk, ott legalább azt ígérik, hogy április végére, május elejére csökkennek az árak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top