Aktuális

Londoni terrortámadás: brit volt a merénylő

Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit.

A merénylővel együtt öten haltak meg a szerda délután történt londoni terrortámadásban. A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt meg, és összesen negyvenen megsérültek.

Theresa May brit miniszterelnök a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva csütörtökön azt mondta: Nagy-Britanniában született a merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt.

May hozzátette ugyanakkor: ez múltbeli ügy, a merénylő az elmúlt időszakban nem került a hírszerzés látókörébe, és nem voltak előzetes hírszerzési értesülések arról, hogy mire készül.

Londoni terrortámadás: brit volt a merénylő

A brit kormányfő elmondta azt is, hogy a parlament melletti Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet sérültjei között – tizenkét brit állampolgár mellett – három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.

Theresa May megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában érvényes terrorkészültségi szint – amely jelenleg a második legmagasabb – nem változik. A brit miniszterelnök hangsúlyozza: nincs olyan hírszerzési értesülés, amely küszöbönálló újabb terrortámadás veszélyét jelezné.

 A merénylő szerda délután Londonban, a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, megölve a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját. Rátámadt egy másik rendőrre is, ekkor azonban lelőtték. A támadásnak négy halottja és legalább 20 sebesültje volt.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top