Aktuális

Megalázzák és verik a betegeket egy magyar elmegyógyintézetben

Ügyészségi vizsgálat vár az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet dolgozóira, miután súlyos hiányosságokat és visszaéléseket tárt fel az intézményben Székely László ombudsman.

Folyamatosan bántalmazzák és elfogadhatatlan körülmények között tartják a betegeket az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben egy ombudsmani jelentés szerint. Székely László egy előre be nem jelentett látogatása után szembesült a tarthatatlan állapotokkal és írta meg jelentését, amit a Magyar Nemzet ismertetett.

A IMEI-ben a betegeket folyamatosan verik, nem fogadhatnak telefonhívást, nem kaphatnak csomagot, és nagy zsúfoltságban kénytelenek élni, ami a rehabilitáció alatt egyáltalán nem előnyös. A fizikai bántalmazások mellett mindennaposak a verbális atrocitások. A nőket gyakran szólítják “kislányoknak”, illetve a beszámolók alapján arra is volt már példa, hogy “auschwitzi menekülteknek, zsidónak” nevezték az ápoltakat.

A legdühítőbb eljárás talán a hipisnek nevezett börtönrezsim, melynek során a betegek szobáit rendszeresen átvizsgálják, többeket pedig meztelenre vetkőztetnek. Az ombudsman szerint ez már csak azért is jogsértő, mert az őrszemélyzet nem végezhet meztelen motozást.

Egy szobában sokszor 15 beteg is lakik, az ötven ápoltra összesen 3 vécé jut, a kerekesszékes betegek pedig nem jutnak le az udvarra.

A feltárt jogsértések miatt ügyészi vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top