Aktuális

Így védekeznek a nemi erőszak ellen az állatok

Gondolkoztál már azon, miért a nőstény állatok a kevésbé színesek, díszesek, pompásak az állatvilágban? Egy új tanulmány a szexuális zaklatással hozza összefüggésbe ezt a jelenséget.
Így védekeznek a nőstények a nemi erőszak ellen az állatvilágban

 Az Exeteri Egyetem kutatói új nézőpontból vizsgálták azt a tényt, hogy a hímek miért díszesebbek, színesebbek az állatvilágban, mint a nőstények. Eddig az egyetlen magyarázat az volt – amit a pávák esete példáz a legjobban –, hogy a hímek színes és pompás külsejükkel akarnak minél nagyobb sikert aratni a nőstények között, akik a szaporodást szem előtt tartva, valóban adnak a különleges megjelenésre, amikor párt választanak.

 A kutatás vezetője, David Hosken professzor szerint azonban létezik egy másik magyarázat is: eszerint a nőstények direkt fejlődtek az evolúció során úgy, hogy minél kevésbé hívják fel magukra a figyelmet (gondoljunk csak a nőstény oroszlánok fakóbb szőrzetére!), hogy ezáltal ne érje őket túl sok szexuális atrocitás. A túl sok, nem kívánatos szex ugyanis a fizikumukra sem lenne jó hatással, márpedig a kicsinyek neveléséhez szükség van a jó kondira. 

Hosken professzor hozzátette, hogy nem azt állítják, hogy ez az egyetlen magyarázat a nőstények kevésbé dekoratív külsejére. Viszont korábbi kutatások is ebbe az irányba mutatnak: eddig azt feltételezték, hogy a nőstényeknek nagyobb szükségük lehet arra, hogy álcázzák magukat – ezért neutrálisabb a megjelenésük.

Mi csak abban bízunk, hogy az érdekes felfedezést nem teszik magukévá a hímsoviniszták: ugyanis egy nő feltűnő megjelenése sosem lenne szabad, hogy felmentést adjon az erőszaktevő férfinak!

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top