Aktuális

88 nőt vert át a nőgyógyász, etikai vizsgálat is indul

Csalásért már elítélte a bíróság a Nyírő Gyula Meddőségi Centrum volt főorvosát, most az Orvosi Kamara kezdett el vizsgálódni az ügyben.

Eljárást indított a Magyar Orvosi Kamara Vereczkey Attila ellen, aki korábban a Nyírő Gyula Meddőségi Centrum főorvosa volt, és 2003 és 2005 között összesen 88 nőt károsított meg. A csalássorozatra úgy derült fény, hogy a doktor egy korábbi páciensét méhdaganatra hivatkozva szerette volna megműteni, amiért 200 ezer forintot kért volna el. Viszont a nő férje észrevette, hogy az ultrahangfelvételen egy másik páciens neve szerepel, ezért jelentették az esetet az OEP-nek. Kiderült, hogy másoknak is feltűnt a csalás, amit szintén jeleztek a biztosítónak, ami 2006-ban feljelentést tett. 

Az orvos azért igyekezett minél több műtétet végrehajtani, mert az érdekeltségébe tartó cég 2003-ban együttműködési szerződést kötött a Nyírő Gyula Kórházzal. A vállalkozás a kórháznak használatba adta a tulajdonában lévő endoszkópos beavatkozások elvégzéséhez szükséges speciális eszközöket és műszereket, cserébe a kórháznak a műtétek után fizetett OEP-támogatás 40 százalékáért.

A trükk az volt, hogy a lézeres laparoszkópiás nőgyógyászati műtétekre várakozó betegeknek azt mondták, hogy ezeket az eljárásokat nem finanszírozza az OEP, csak magánrendelésben, térítés ellenében vehetők igénybe. Ezzel szemben a betegeket a kórház vette fel, a kórház műtőjében operálták őket, a korszerű eszközök bérleti díjaként pedig a cég megkapta az OEP-finanszírozás negyven százalékát.

A decemberi bírósági ítélettel párhuzamosan egy magánszemély beadvánnyal élt az orvosi kamaránál etikai vétség miatt az egykori főorvos ellen, amiben megindult az etikai eljárás. Vereczkey Attilát korábban már két alkalommal is elmarasztalta a kamara etikai biztossága.

A HVG úgy tudja, hogy Vereczkeynek nem ez lesz az egyetlen jelenése Etikai Bizottságnál; a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság is etikai panasszal élt az orvos ellen, mert megsérthette az emberen végzett kutatás szabályait. Ezt április 5-én tárgyalják majd.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top