Aktuális

A sértettek kaphatják meg a rabok fizetését

Jelenleg alig vagy egyáltalán nem jut pénz a bűncselekmények sértettjeinek kártalanítására, a jövőben azonban ez változhat.

Egy, a kormány által még nem tárgyalt tervezet szerint ugyanis a jövőben a bűncselekmények károsultjai a kárigény kielégítésének sorrendjében megelőznék az államot. Vagyis a rabok pénzét megkaphatná a sértett – írja a Magyar Nemzet. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljes egészében megtérülne a kára, csupán annyit, hogy a bűnözőktől visszaszerzett pénzt nem vinné el teljes egészében az állam.

A tervezet szerint ugyanakkor ez csak a magánszemélyekre vonatkozna, a cégekre nem. 

A jelenleg hatályban lévő szabályozás értelmében az elítélt gyilkosok rabkeresményéből a rabtartáshoz kell hozzájárulniuk, a bűnügyi költségeket kell megtéríteni, valamint tartalékolniuk kell a szabadulásuk idejére is. Így a károsultak kártalanítására nem marad pénz. Abban az esetben viszont, ha az új szabályozás lép érvénybe, akkor nem az állami költségek lesznek az elsők a sorban, hanem a sértettek kártalanítása, még a napi 480 forintos rabtartási hozzájárulás is őket illetheti meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top