Aktuális

“Vonaton ülök. Kopaszon. Se sapka, se kendő, csak a csupasz fejem, rajta a csodás hennafestéssel”

Soós Krisztina lassan húsz éve foglalkozik hennafestéssel – illetve szervez olyan alkalmakat, ahol mellrákból gyógyuló nők napjaiba visz egy kis fényt csapatával. Az önkéntes hennafestők ugyanis azt vállalják, hogy a kemoterápiás kezelés után a hajukat vesztett nők fejbőrére festenek gyönyörű mintákat.

A mellrákkal járó testi változások, a kezelések, az utóhatások mélyen megtépázzák a betegek nőiességét. Az érintettek pszichésen is meg kell hogy erősödjenek, újra bízniuk kell magukban, abban, hogy teljes értékű nők. A fizikai és lelki gyógyulás fontos lépcsője az önvállalás.

Egy kemós kezelésen átesett nő kérte meg először Soós Krisztinát, hogy a kopasz fejét hennával díszítse. Nem akart parókát hordani, sapkák, kendők alá rejteni a titkát – amit egyébként is sokan tudnak, szégyellnivaló sincs rajta. Sajnálatot sem akart. Azt akarta, hogy ami van, az ne csak természetes legyen, hanem esztétikailag is szép.

Olyan mélyen érintett meg ez a kérés – emlékszik vissza Kriszta 2008-ra –, hogy nemcsak eleget tettem neki, hanem tovább is gondoltam. Pláne, amikor megtudtam, hogy milyen szabadságot és örömet jelentett neki ezzel a különleges fejdísszel a lakótelepen végigsétálni. Mindenki megnézte, megcsodálta. Nem a betegség és annak szemmel látható jelei voltak a fontosak, hanem a virágok, indák tekeredése. A haj helyét elfoglaló rajz szépsége.

Fotó: LaLee Art
Fotó: LaLee Art

Ez inspirálta Krisztát arra, hogy elindítsa a kezdeményezést: az érintett nőknek ingyen, barátságból és elfogadással különleges ajándékot adni. Így született meg a Remény és Szépség napja. Azóta már több szervezet és magánszemély is csatlakozott önkéntesként a programhoz.

Először alig volt jelentkező

Amikor meghirdette az első alkalmat, csupán hárman jelentkeztek. Aztán ők elmesélték élményeiket másoknak, és egyre több lett az érdeklődő. Ahogy nőtt a mellrákból gyógyuló nők száma, úgy jöttek az önkéntesek is, akik munkájukkal akartak segíteni.

“Azok vállalhatják a festést, akik már szépen, precízen, önállóan tudnak dolgozni – mondja Kriszta – Ők aztán ingyen adják a tudásukat, a szabadidejüket. Az én cégem pedig a szervezést vállalja, illetve az alapanyagokat. A hennát paszta formájában használjuk, tölcsérből nyomjuk ki, teljesen bőrbarát, természetes anyag, 100 százalékban növényi eredetű. A bőr felső rétegét festjük meg, a minta szép lassan barnára, vörösesre színeződik. Levendulaolajat szoktunk még hozzá keverni, ez segíti a szín mélyülését. Újabban csillámporral vagy strasszkővel is díszítjük – ez mindig azon múlik, kit mit szeretne.”

Remény és szépség napja a Csillámvilágban (Fotó: )
Remény és szépség napja a Csillámvilágban (Fotó: )

Tekeredjenek a virágok

A legnépszerűbb minták az indiaiak – ezek tömörek, részletgazdagok, indák, virágok kapaszkodnak egymásba. Vannak, akik az arab stílust kedvelik jobban, ez szellősebb, könnyedebb. A nonfiguratív, geometrikus látványvilág azonban már kevésbé népszerű.

“A hosszúkás, elnyúlt, a nagy, elterülő minták – fültől fülig, homloktól tarkóig – az egész fejbőrre kiterjedve igazán alkalmasak, hogy látványosan borítsák be a fejet – magyarázza Kriszta. – Aki kapja, kellemes csiklandozást érez, amíg megrajzoljuk neki. Finom mozdulatokkal dolgozunk. Mintát lehet nálunk választani, de hozni is.”

A felvitt minták akár három hétig is látszódnak. A kezdeményezéshez több hennafestő csatlakozik, így akár a legbonyolultabb mintákat is vállalják, az sem baj, ha a festés 1-2 órán át eltart. A fontos, hogy végre ne a betegség és annak következményei legyen a fókuszban, hanem a nőiesség megélése, a szépülés.

“Vonaton ülök. Kopaszon. Se sapka se kendő, csak a csupasz fejem, rajta a csodás hennafestéssel. Érdekes az emberek reakciója, de nem az a lényeg, hanem az, hogy felszabadító érzés!”

– írta Isa egy ilyen alkalom után a hennafestő lányoknak.

Fotó: Rédl Kuti Judit
Fotó: Rédl Kuti Judit

“Akkora életerőt kaptam: itt hordom a fejemen”

Mióta a Remény és Szépség napja átlépte a főváros határait, és ma már Budapesten kívül öt vidéki helyszínen (Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Székesfehérváron), azonos időpontban és négyszer egy évben hirdetik meg a programot, több emberhez eljut az esemény. Vannak, akik évek óta visszajárnak, már gyógyultnak tekinthetők, a hajuk is visszanőtt. Közülük néhányan már hennázni is megtanultak, amihez elég egy egynapos intenzív tanfolyamot elvégezni.

A boldogság mindig egy lépéssel közelebb visz a teljes gyógyuláshoz. Számomra nemcsak egy fantasztikus délután volt, hanem valamiféle kezdet. Nagyon szép lettem, egy igazi műalkotás. Akkora életerőt kaptam: itt hordom a fejemen. Több, mint egy pár gyönyörű minta! Büszkén merem vállalni magamat, és ez rengeteget segít a hétköznapjaimban. Nem hordok kendőt, sem sapkát, sem parókát és mindenkinek megmutatom, elmesélem, hogyan készült. Leveszem a kapucnimat a metrón, a villamoson, a boltban, a cukrászdában. A kórházban is megcsodáltak!

– mondta Erika, miután hennafestést kapott.

Sokan visszatérnek, hogy bátorítsák a többieket, ők a kezükre, lábukra kérnek díszítést. Nyáron viszont akár a hátukra, vállukra, a dekoltázsukra.

Fotó: Lükő Éva
Fotó: Lükő Éva

“A gyakorláson múlik minden – mondja Kriszta. – Ha valaki nem próbál naponta festeni, nem ismeri meg az anyag tulajdonságait, ha fél a kihívásoktól, az újtól, nincs elég fantáziája, nem tud másolni – annak nehezebben fog menni. De szerencsére ez a ritkább. Ebbe a rajzolási technikába ugyanúgy bele lehet szeretni, mint bármi másba. Mi, hennafestők ezt azért csináljuk, hogy reményt adjunk. Vidám hangulat legyen egy délután. A hennafestőkön kívül már csatlakozott hozzánk sminkes, fotós is. Aki szeretné, profi képet is vihet haza magáról. Láthatja, hogy mennyire szép. Az arca, a szeme, a fejbőre. Hogy nem a frizurán múlik, a hajzuhatagon. Hanem azon, mennyire fogadjuk el magunkat. Mennyire tudjuk megélni akár a változást.”

A Remény és Szépség napja legközelebb május 11-én rendezik meg. A rákos betegek ingyenesen vehetnek részt rajta, csak előzetes regisztráció szükséges, hogy a szervezők tudják, hány hennafestőre lesz szükség, mennyi festékre. Olyan hennafestők jelentkezését is várják, akik szívesen vennének részt ezen a jótékonysági rendezvényen.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top