Aktuális

A nyolcéves kislányom az orvos szerint nem tud rendesen nyelni

Dorina édasanyja látta, hogy kislányának fogszabályzóra lesz szüksége, a fogorvos azonban azt mondta, szó sem lehet róla addig, amíg a gyerek nem tanul meg rendesen nyelni. Egyre több gyereket érint az utóbbi években a nyelvlökéses nyelés problémája. A logopédus szerint a cumisüveg, a tápszeres táplálás és a csőrös pohár a hibás.

“Amikor Dorina lányomnak kihullottak a tejfogai, és elkezdtek kinőni a véglegesek, azt vettem észre, hogy a frissen kinőtt vasfogai kicsit előreállnak – mesél Füleki Eszter, hogyan derült ki, hogy lányának problémái vannak a nyeléssel. – Láttam, hogy fogszabályzásra lesz szükség, így elmentünk a fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy nem rakhatja fel a fogszabályzót, amíg a logopédus nem rakja helyre a gyereket. Megdöbbentem, amikor ezt hallottam, hiszen a lányom tisztán beszél, soha nem volt semmiféle beszédhibája. Miért lenne szükségünk logopédusra? Helyre kéne rakni a nyelvét, mert nem jól nyel – mondta a fogorvos. Én meg csak néztem, mi van? Soha nem hallottam még ilyesmiről!”

Az édesanya ekkor keresett egy logopédust, aki megerősítette a fogorvos diagnózisát: Dorinának nyelvlökéses nyelése van, és ekkor tudta meg azt is, hogy ez egyáltalán nem ritkaság a gyerekek között. Pár évtizede még alig akadt ilyen páciensük a logopédusoknak, mostanában azonban egyre többel találkoznak.

A mai gyerekek egyre tovább cumiznak, és egyre nagyobb a cumiválaszték is. A kifejezetten nagy gyerekek számára tervezett óriáscumik nagyon károsak a nyelv és a száj izmainak fejlődése szempontjából – magyarázza Szabó Nóra logopédus. – De ok lehet a lenőtt nyelv, a megnagyobbodott orrmandula vagy allergia miatt állandósult szájlégzés is.

Dorina nyelve ezen a képen is kilóg egy picit
Dorina nyelve ezen a képen is kilóg egy picit

Mindenki így kezdi, csak a többség kinövi

Bár a nyelvlökéses nyelés misztikusan hangzik – valójában teljesen természetes jelenségről van szó. Ha megfigyelünk egy mellre tett, szoptatott babát, akkor láthatjuk, hogy evés közben a nyelve teljesen körbeöleli a mellbimbót, szinte kilóg a szájából. Ám ahogy nőnek a gyerekek, és elkezdenek rágni, újfajta nyelési módot tanulnak ehhez, és a régi – amikor a nyelvük kilógott evés közben – magától elmúlik, legkésőbb ötéves korra.

Ha nem, akkor azonban gond van. Mert a nyelvünk az egyik legizmosabb szervünk, és

aki “csecsemő módon” nyel, annál a nyelv minden egyes nyelésnél nekiütődik egy picit a fogsornak. Ez a hatalmas izomerő pedig szinte kitolja a fogakat, de fogtorlódást, állkapocsfejlődési rendellenességet is okozhat. Ez pedig már egyáltalán nem csak esztétikai probléma.

Az arc, az ajak, a nyelv fejlődését mind-mind érinti a helytelen nyelési technika, és a gyerek egész arcszerkezete megváltozik emiatt.

“Azt vettem észre, hogy Dorina fogai egyre jobban előreállnak, és a nyelve gyakran kilóg beszéd közben. A fogorvos szerint azonban egyelőre ne is gondoljunk a fogszabályzásra, mert logopédiai kezelés nélkül a szabályzott fogakat előbb-utóbb újra kilökné a nyelvével – magyarázza Füleki Eszter. – Tehát most a terápia az első, ami azonban nem könnyű egy ekkora gyereknél. Bár okos kislány, és tudja, érti, miért van erre szüksége, azt látom, igazából nem motivált a változtatásra. Hiszen amikor azt mondjuk, hogy nyeljen másképp, egy olyan dolog megváltoztatására kérjük, ami eddig automatikusan, természetesen és gond nélkül zajlott. A logopédiai feladatok ráadásul gyakran fárasztóak, olykor fájdalmasak is lehetnek. Ezért a szakember olyan feladatokat is csináltat vele, amikhez zizi, ropi vagy gumicukor kell. Mivel ilyen édességeket a hétköznapok során amúgy nem szokott kapni, ez egy kicsit segít elviselni a kellemetlenségeket.”

A nyolc éves kislányom az orvos szerint nem tud rendesen nyelni

Fájdalmas és bonyolult a terápia

Bár a fog fejlődése a tízes évek végén befejeződik, a helyes nyelés elsajátításához még felnőttként sincs túl késő. “Ötévesnél fiatalabb gyerekeknél nem kezdünk bele a terápiába, mert előfordulhat, hogy magától is elhagyják ezt a fajta nyelést. De azért sem, mert ez egy nagyon tudatos terápia, amihez olyan fokú koncentráció kell, ami gyakran még tízévesen sincsen meg. Persze a korai terápiának megvan az az előnye, hogy a gyerekben még nincsenek gátlások, örömmel csinálja a játékos gyakorlatokat. Egy tinit már nem lehet egy gumicukorral lekenyerezni, ők viszont sokkal motiváltabbak amikor a külsejüket érintő pozitív változással kecsegtetjük őket” – mondja a logopédus.

A terápia hivatalosan két hónap, de csak akkor, ha a heti 2-3 logopédiai foglalkozást napi 3-5 alkalommal otthoni gyakorlás egészíti ki. Ezt a fajta elköteleződést még felnőttként is nehéz felvállalni, ezért nem ritkaság, hogy a változtatáshoz ennél jóval több időre van szükség. A gyerekeknél pedig csak akkor lehet eredményt elérni, ha a szülő kőkeményen támogatja a gyerek erőfeszítéseit.

“Bár korábban soha nem hallottam erről a betegségről, utólag kiderült, hogy a családban több gyerek is érintett – meséli Dorina anyukája. – Van, aki már évek óta jár logopédushoz, és bár 15 éves, még mindig nem járt sikerrel, így fogszabályzót sem kaphatott eddig. Én most úgy számolom, hogy fogszabályzással, mindennel együtt legalább 2-3 év kell a sikerhez.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top